Triin Talk ⟩ Tallinna vanalinn teelahkmel: teemapark või elav linnasüda?

Triin Talk
, muinsuskaitsja ja kunstiakadeemia teadur
Copy
Raekoja platsil saab jalga puhata vaid tasu eest. Samal ajal jätkub turismile orienteeritud vanalinnast elanike väljasöömine.
Raekoja platsil saab jalga puhata vaid tasu eest. Samal ajal jätkub turismile orienteeritud vanalinnast elanike väljasöömine. Foto: Teele Toova

Vanalinna teemapargistumine on üks väga nurjatu probleem, millel on palju üksteisega seotud tahke, millest igaühel palju võimalikke lahendusteid ja lahendusteedel omakorda mitmeid karisid, kirjutab kunstiakadeemia teadur ja muinsuskaitsja Triin Talk.

Milline järgnevaist – Tallinna vanalinn, Helsingi vanalinn, Viikingite küla – ei sobi sellesse loetelusse? Ilmselt vastasid valesti, sest nimekirjas on kaks teemaparki ja üks toimiv linnasüda, Helsingi oma. Lapsikuks nuputamisülesandeks taandamine kaotab küll nüansid ja maalib pildi jämedate joontega, kuid uuringud kinnitavad, et Tallinna vanalinn areneb elava linnasüdame asemel kiirelt ja järjekindlalt turistide teemapargiks. Õnneks ei ole see probleem pöördumatu, aga toimiva linnasüdame tagasisaamiseks peame isevoolu minna laskmise asemel hakatuseks probleemi teadvustama ning seejärel lahendama hakkama.

Rääkides teadvustamisest, siis paljudele ehk ei kõlagi «keskaja teemapark» kuigi pahasti, kui ainus eesmärk on maksimaalse turismivoo kohalemeelitamine ja rahast lahutamine. Tallinna vanalinna pidamine ei erineks siis eriti Lottemaast või Viikingite külast: teeme hommikul väravad lahti, külalisi ootavad temaatilised atraktsioonid, kostümeeritud artistid ja loomulikult palju suveniire, ülehinnatud õlut ja jäätist. Tõsi, naabruskonna elanik sel juhul kohvi või lõunasöögi jaoks niisama läbi ei astuks, aga kui lühikese sooja suvega turismivoost maksimum võtta, saab nendetagi hakkama.

Ma ei halvusta poole sõnagagi teemaparkide ettevõtmisi, vastupidi, need on suurepärased meelelahutuskohad. Aga kui Tallinna vanalinn, ajalooline linnasüda, mille eelkäijad on isegi südamekujuliseks ehitanud, ei toimiks enam millegi enama kui kohalikke ükskõikseks jätva teemapargina, oleme oma haruldase pärandi hoidmisega sügavalt lati alt läbi jooksnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles