Maarja Pild ⟩ Kohtumenetluse avalikustamise plaan viib kohtupidamise hoopis suletud uste taha

Maarja Pild
, vandeadvokaat
Copy
Maarja Pild
Maarja Pild Foto: Triniti

Tosin aastat tagasi avaldasid kuus üleriigilise levikuga päevalehte protestiks tollase justiitsministri Rein Langi nn allikakaitse seaduse eelnõu vastu ühe lehekülje valgena. Ajakirjandus oli põhjendatult mures, kas sõna «kaitse» loosungi all ei ähvardata samal ajal ajakirjandust, kirjutab vandeadvokaat Maarja Pild.

Praegu on riigikogu menetluses seaduseelnõu, mis kannab nime kohtumenetluse avalikkuse eelnõu. See ei ründa ajakirjandust, küll aga tekib eelnõu teksti süvenedes taas küsimus, kas kohtumenetluse avalikustamise sildi alla ei peideta ka palju muud.

Eelnõu seletuskiri algab sõnadega, et selle eesmärk on kohtumenetluse avalikkust ja kohtupraktika kättesaadavust suurendada. Ja tõepoolest: eelnõu sisaldab äärmiselt olulisi ja edasiviivaid punkte, mida on isegi kritiseeritud kui liialt liberaalseid. Näiteks kohustab see avalikustama isegi veel jõustumata kohtulahendeid ja kohtu sellekohasel otsusel võidakse kohtuistungeid üle kanda veebilehel. Esimest korda sätestatakse eeldus, mille kohaselt ajakirjanikul on kohtutoimikuga tutvumiseks õigustatud huvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles