Mart Parind Spordivõistluste tulemusi enam kohtus vaidlustada ei saa (3)

Mart Parind
, advokaadibüroo NOVE nõunik ja spordiõiguse valdkonna juht
Copy
Advokaadibüroo NOVE nõunik ja spordiõiguse valdkonna juht Mart Parind.
Advokaadibüroo NOVE nõunik ja spordiõiguse valdkonna juht Mart Parind. Foto: Jaan Krivel

Riigikohtu äsjane otsus, korrigeerides varasemat segasevõitu ja mõneti heitlikku kohtupraktikat, loob pretsedendi: spordivõistluste tulemusi ei saa kohtus vaidlustada. See ei tähenda siiski, et spordivõistlusel toimunud rikkumiste korral ei saaks üldse õiguskaitset, kirjutab advokaadibüroo NOVE nõunik ja spordiõiguse valdkonna juht Mart Parind. 

Juunikuu alustuseks avaldas riigikohus lahendi ühes veemotospordivõistluse tulemusi puudutanud kohtuasjas. Ainuüksi see fakt ise on tähelepanuväärne, kuna sporditeemalisi vaidlusi jõuab riigi kõrgeima kohtu ette haruharva. Kõnealuse otsuse muudab veelgi huvipakkuvamaks kohtu uudne seadusetõlgendus selle kohta, kas ja mida saab seoses sporditegevusega kohtus vaidlustada.

Ma ei lasku siin konkreetse kaasuse detailidesse – neil ei ole laiemat pilti vaadates tähtsust –, kuid peamisena asus riigikohus seisukohale, et tüüpiline spordivõistlus, kus selgitatakse välja osalejate paremusjärjestus, on õiguslikus mõttes konkurss võlaõigusseaduse (VÕS) tähenduses. Varem ei ole Eesti kohtupraktikas spordivõistlust niimoodi õiguslikult kvalifitseeritud.

Spordivõistluse «konkursiks» pidamisest järeldub omakorda, et võistluse korraldaja või tema määratud isiku (nt kohtunik) otsused, olgu selleks siis võistleja starti mittelubamine, võistleja diskvalifitseerimine, auhinnalise esikolmiku paikapanemine või midagi muud, ei ole kohtus vaidlustatavad. Nimelt sätestab VÕS, et konkursi kohta tehtud otsus on asjaosalistele siduv ning seda ei saa kohtus vaidlustada. Siinkohal tuleb aga rõhutada, et jutt on riiklikust kohtusüsteemist ning see ei puuduta kõikvõimalikke konkreetse võistluse tarbeks ad hoc loodud või spordialaliitude juures alaliselt toimivaid apellatsioonikomisjone või ka nn arbitraaže. Viimastes organites, kui sellised on konkreetsel puhul ette nähtud (ja reeglina on), saab ja kui vaja, tulebki jätkuvalt võistlustulemusi vaidlustada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles