Holger Mölder ⟩ Rindejoone teke Euroopa sisse on väär (19)

Holger Mölder
, Tallinna Tehnikaülikooli rahvusvaheliste suhete dotsent
Copy
Holger Mölder.
Holger Mölder. Foto: Remo TÕnismÄe/postimees

Ukraina liitlaste seas ei tohiks tekkida rindejooni ja esmatähtis on Ukraina võit, ütleb Tallinna Tehnikaülikooli dotsent Holger Mölder.

Venemaa presidendi Vladimir Putini strateegiline valearvestus Ukraina ründamisel alahindas kahte olulist faktorit: kõigepealt ukrainlaste vastupanuvõimet ja teiseks lääne solidaarsust Ukraina toetamisel, mida ta ise oli kõvasti lõhkuda aidanud. Putin eeldas ekslikult, et lääneriikide sõltuvus Venemaalt imporditavast naftast ja gaasist sunnib neid tagasihoidlikkusele Ukraina abistamisel ning ta suudab üksi jäänud Ukraina kergesti alistuma sundida.

Tegelik pilt oli vastupidine, paljud Lääne-Euroopa riigid tegid põhjapanevaid ümberhindamisi oma senises Venemaa poliitikas. Saksamaa peatas koheselt Nord Stream 2 väljaarendamise, toetab embargo kehtestamist Venemaalt imporditavale naftale ja üritab vähendada gaasisõltuvust ning hindab kardinaalselt ümber oma kaitsepoliitikat. Prantsusmaa on Ukrainale andnud moodsat relvastust, sh liikursuurtüki Caesar, mis juba osalevad aktiivselt sõjategevuses. Soome ja Rootsi on teinud poliitilise otsuse NATOga ühinemiseks. Taani otsustas rahvahääletusel ühineda ELi ühise julgeoleku- ja kaitsepoliitikaga (CSDP).

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles