Tarmo Soomere Rohepööre pole vastuolus loodusseadustega (17)

Tarmo Soomere
, Eesti Teaduste Akadeemia president
Copy
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere. Foto: Madis Veltman

 Rohepöörde eduks on tarvis lahendada Maailma Energianõukogu trilemma: tagada mõistliku hinnaga ja võimalikult loodushoidliku, kuid samas kvaliteetse energia olemasolu, kirjutab Eesti teaduste akadeemia president Tarmo Soomere. 

Energia on üks kategooriaid, mille omadusi õpitakse põhjalikult tundma juba põhikoolis. Nüüdisajal on see rohkem kui füüsikaline kategooria. Kitsamas mõttes on see kogu ühiskonna toimimise alus. Eesti kui e-riigi puhul isegi eeltingimus. Infoühiskonna funktsioneerimise eeldus on ju pidev ja perfektne energiavarustus. Ilma selleta ei ole arvutitel ja internetil mõtet.

Meie tunneme energia puudumist eriti teravalt. Meie laiuskraadidel ei saa talvel ellu jääda, ilma et oleksime endale varjualused ehitanud ning kütet ja toitu varunud. Ükskõik mis vormis. Isegi kui see on kallis.

Hind on siin loomulikult oluline küsimus. Sellest kõneledes unustame sageli ära väärtuse. Need kaks ei ole sünonüümid. Oscar Wilde on mananud meie vaimusilma inimese, kes teadis kõige hinda, kuid mitte millegi väärtust. Energeetika valdkonnas on need kaks väga keerukalt põimunud.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles