Dr Alan Riley Loobuge Vene naftaembargost: võtke ära tulud (1)

Dr Alan Riley
, Mõttekoja Atlantic Council vanemteadur
Copy
Ungari parlamendi ees on Greenpeace avaldamas
naftatünnidega meelt Ungari valitsuse otsuse vastu blokeerida naftasanktsioonid Venemaa vastu 30. mail. Hiljem
Ungari oma blokeeringust küll loobus, kuid jagelemine on jätkunud esindajate tasemel.
Ungari parlamendi ees on Greenpeace avaldamas naftatünnidega meelt Ungari valitsuse otsuse vastu blokeerida naftasanktsioonid Venemaa vastu 30. mail. Hiljem Ungari oma blokeeringust küll loobus, kuid jagelemine on jätkunud esindajate tasemel. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Euroopa Komisjoni 4. mai ettepanek näeb ette täielikku naftaembargot Venemaa toornaftale ja rafineeritud naftatoodetele. EL kehtestab täieliku embargo toornaftale kuue kuu jooksul ja rafineeritud toodetele aasta lõpuks. On olemas mõned kaalukad põhjused, mis panevad naftaembargo tõhususes kahtlema, ütleb mõttekoja Atlantic Council vanemteadur dr Alan Riley.

Eelkõige võib embargo suurendada Moskva naftatulusid isegi siis, kui müügikogus langeb, lüües samal ajal Euroopa tarbijaid kõrgemate hindadega. EL aga alahindab siin oma mõjuvõimu. Venemaa naftatoodetele oleks võimalik kehtestada tollimaks, mis võiks hakata kehtima kohe. Tollimaks võtaks Moskvalt ära sõjapidamiseks vajalikud tulud ja aitaks koguda raha Ukraina toetamiseks. Tollimaksuga tulude äravõtmine on parem viis edasi liikuda kui embargo. Veelgi enam, kuna tollimaksude suhtes ei kohaldata ühehäälsuse nõuet, ei saa Budapest seda blokeerida.

Komisjoni embargoettepanek

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles