Urmas Sõõrumaa ⟩ Kool peab ise õppima, mitte mõõtma igapäevast tuupimisvõimet (8)

Urmas Sõõrumaa
, EOK president
Copy
Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa.
Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa. Foto: Gert Tali

Liikumisharrastus on suurepärane edasijõudmisviis ning eluks hädavajalik, samuti on möödapääsmatu kooliharidus, millesse tuleb investeerida innu ja pühendumisega. Füüsiline ja vaimne tervis peavad käima käsikäes ning olema tasakaalus.

Eesti ei vaja mitte üksikuid suuri saavutusi, vaid rõõmsameelset ja õnnestunud rahvast. Me peame koolihariduses füüsilisse tervisesse investeerimise kõrval investeerima vaimsesse tervisesse ning õpetamiskultuuri, mis ei kiusa neid, kellel kohe kõik teistest paremini välja ei tule. Selleks tuleb muuta hariduskorralduse alusfilosoofiat – miks me õpime ja õpetame. Saavutussport on meie elu osa siinpool televiisori ekraani, kuid vähesed on võimelised selliseks pingutuseks, mida saavutussportlaseks olemine nõuab, eriti veel selliseks, mis viib maailma tippu ja aitab seal püsida.

Haridus ei tohi eeldada laiapindset haiglast võidujanu, vaid õnnelikuks saamist ja olemist läbi uute teadmiste omandamise. Selline hariduskorraldus on senisest kulukam, praegune on aga alarahastatud ja vaimust vaene. Lastele tuleb haridus anda lapsepõlves ning kui riik selleks laenu võtab, ei ole see tulevaste põlvede arvel laenu võtmine, vaid elu alustavate põlvede tuleviku ehitamine.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles