Ukraina vajab rahalist välisabi kohe

Copy
Ukraina vajab kiiresti uut Rahvusvahelise valuutafondi IMFi makromajandusliku finantsabi programmi, mida täiendab kahe- ja mitmepoolne abi.
Ukraina vajab kiiresti uut Rahvusvahelise valuutafondi IMFi makromajandusliku finantsabi programmi, mida täiendab kahe- ja mitmepoolne abi. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Peamiselt Euroopa ja Ameerika Ühendriikide poolt Ukrainale antud abi puhul on domineerinud relvatarned ja sõjaline toetus. Aprilli lõpust alates on üha enam räägitud ka rahalistest jõupingutustest, mis on vajalikud Ukraina ülesehitamiseks pärast sõda. Kutsutakse üles koostama uut Marshalli plaani, kuhu raha tuleks suures osas rahvusvaheliselt üldsuselt, kuid võimalik, et ka Venemaa välisvarade konfiskeerimisest. Kuigi viimane on konflikti lõppedes Ukraina tuleviku jaoks ülioluline, ei rahulda see Ukraina kohest finantsabi vajadust, millele rahvusvaheline üldsus on andnud vaid osalisi vastuseid.

Ukraina lühiajaline finantsabivajadus on plahvatuslikult kasvanud. Märtsis hindas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), et Ukraina välisrahastamise koguvajadus ulatub 2022. aastal vaid 4,8 miljardi dollarini. See hinnang on nüüdseks ajast maha jäänud. Kuigi kapitali väljavool on olnud piiratud, peamiselt tänu Ukraina keskpanga ennetavale kapitalivoogude juhtimisele, on eelarvepuudujääk kavandatust palju suurem. Aprillis oli kuine puudujääk ligikaudu 2,8 miljardit dollarit, samas mai hinnanguline puudujääk on neli-viis miljardit dollarit. Keskpanga reservid ulatuvad umbes 30 miljardi dollarini. Praeguse välisrahastamise puudujäägi juures võivad valuutareservid ammenduda kuue kuu jooksul.

G7 riigid on öelnud, et nad aitavad stabiliseerida Ukraina majandus- ja finantskeskkonda. Euroopa Komisjon töötab selle nimel, et suurendada oma makromajanduslikku finantsabi kuni üheksa miljardi euro võrra, kuid nende uute laenude mobiliseerimiseks on vaja IMFi programmi. Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) ning Rahvusvaheline Finantskorporatsioon võiksid Ukraina erasektori toetamiseks lisada umbes 3,4 miljardit dollarit, kuid selleks on vaja makromajanduslikku raamistikku. USA on võtnud vastu 40 miljardi dollari suuruse abipaketi Ukrainale, mis sisaldab 8,8 miljardit dollarit sihtotstarbelise fondi jaoks, et aidata Ukraina valitsusel jätkata oma tegevust. Samuti eraldavad Ühendriigid 4,4 miljardit dollarit rahvusvahelise katastroofiabi jaoks, mis on osa jõupingutustest, millega püütakse peatada sõja tagajärjel tekkinud häireid ülemaailmses toiduvarustuses. Nende vahendite summa on märkimisväärne, kuid puudub üldine korralduslik raamistik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles