Juhtkiri ⟩ Eesti valitsuse võti on Isamaa taskus (14)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur 
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts
  • Isamaa on erakond, mis sobib kummalegi poliitilisele poolusele
  • Sestap seisab erakonnal ees tõsine sisekaemus
  • Isamaal on, mille üle pead murda, aga aega selleks väga ei ole

Võimalikud koalitsioonipartnerid peaksid olema üle oma isiklikest solvumistest ja vaatama mineviku asemel tulevikku. Võtmeroll praeguse poliitilise patiseisu lahendamisel näib olevat Isamaal.

Isamaa on erakond, mis sobib kummalegi poliitilisele poolusele. Sellega võivad koostööd teha nii Reformierakond ja sotsid kui ka EKRE ja Keskerakond, nagu ütles eilsel pressikonverentsil erakonna esimees Helir-Valdor Seeder. Sestap seisab erakonnal ees tõsine sisekaemus, et kaaluda valitsusse mineku plusse ja miinuseid.

Seeder kinnitas eilsel pressikonverentsil veel, et erakond soovib likvideerida poliitilise kriisi – ja Seederi lisanduses ka põhiseadusliku kriisi – võimalikult kiiresti. Potentsiaalne Isamaa otsus võib sündida laupäeval, kuid muidugi on selge, et see tulemus sõltub ka teistest läbirääkijatest. Arvestades tulevasi sündmusi ja jätkuvat Ukraina sõda, oleks Eesti tulevikku ilma teovõimeliseta valitsuseta raske ette kujutada. Nii näiteks toimub umbes kolme nädala pärast NATO tippkohtumine, kus Eestit peaks esindama peaminister, kel on kindel mandaat.

Seeder andis eile samuti mõista, et Isamaa ei kavatse opositsiooni jääda, mis tähendab, et poliitiline kriis saab Eestis varem või hiljem läbi ning riik endale teovõimelise valitsuse. Järjest ebatõenäolisemaks muutub seega ka erakorraliste valimiste toimumine.

Ent keerulisemaks muutub olukord siis, kui Isamaa asub lahkama võimalike koalitsioonipartnerite plusse ja miinuseid. Ning loomulikult ka enda populaarsusega seotut.

Üleeilses intervjuus Postimehele toob Seeder välja kriitika sotside ja Reformierakonna pihta. Isamaa esimehe suurimaks etteheiteks on, et need erakonnad pole toetanud lasterikaste perede süsteemset riiklikku poliitikat.

Keerulisemaks muutub olukord siis, kui Isamaa asub lahkama võimalike koalitsioonipartnerite plusse ja miinuseid. Ning loomulikult ka enda populaarsusega seotut.

Teisest küljest ütles erakonna auesimees Mart Laar intervjuus ERRile, et Isamaa koalitsioon EKRE ja Keskerakonnaga «…jätab suhteliselt venemeelse mulje».

Sestap peab Isamaa langetama keerulise valiku. Koalitsioon sotside ja Reformierakonnaga avaks taas vanad haavad ning vaevalt saaks see koalitsioon seitse kuud enne valimisi kuidagi rahulikult tegutseda. EKREIKE koalitsioon oleks aga Ukraina sõja taustal potentsiaalselt Eesti mainet kahjustav.

Lisaks peab Isamaa mõtlema omaenda reitingule. Kui nüüd on langenud otsus igal juhul valitsusse minna, tähendab see, et erakond on võtnud valitsusevastutuse riski. Sügisel tuleb suure tõenäosusega uus koroonalaine, hinnatõus jätkub ja algab ka kütteperiood, mis kõik võivad valitsuserakondade populaarsust kahandada. Opositsiooni jäämine aga tähendaks ikkagi, et Isamaa pildile ei pääseks.

Teiseks võtmemomendiks praeguses valitsuskriisis näib kujunevat peaminister Kaja Kallase isik. Üleeilses intervjuus kiidab Seeder tema välistegevust, nentides samas, et Kallase peaministritöö on jäetud unarusse. Siinsamas kõrval kirjutab Lauri Vahtre, et Kallas sobikski paremini välisministriks. Võib-olla selles peitubki loodava koalitsiooni lahendus, kus Kaja Kallas võtab üle välisministri ameti ja peaministriks saab keegi teine. Isamaal on, mille üle pead murda, aga aega selleks väga ei ole.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles