Juhtkiri ⟩ Eesti vajab kiirelt uut valitsust (32)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab. FOTO: Urmas Nemvalts
Urmas Nemvalts joonistab. FOTO: Urmas Nemvalts Foto: Urmas Nemvalts
  • Isamaal on tugev kauplemispositsioon
  • Reformierakond peaks olema valmis kompromissideks
  • Sotsidel on vähe kaasa rääkida

Praegune aeg lihtsalt ei luba poliitilisi mänge, leiab valitsuse langemise taustal Postimehe juhtkiri.

Valitsuse kukkumine Ukraina sõja ajal annab märku siinsest poliitilisest ebaküpsusest, kuid peab lootma, et võimalik uus koalitsioon Reformierakonna, Isamaa ja sotside vahel toob kastanid tulest välja ja juhib Eestit kriisis edasi.

President Alar Karis vabastas eile peaminister Kaja Kallase ettepanekul ametist Keskerakonna ministrid. Poliitiline vodevill koalitsioonipartnerite Reformierakonna ja Keskerakonna vahel oli kestnud päevi ja tüüdanud Eesti avalikkust oma poliitilise mängurlusega. Ütles ka president oma Kadriorus tehtud avalduses, et uue valitsuse moodustamisega on kiire.

Sestap tulebki loota, et Kaja Kallase uus koalitsioon on töövõimelisem kui seni Eestit (mitte)juhtinud valitsus. Sest aega eriti ei ole: Ukraina sõda on pannud tervet riiki pingutama, hinnad on tõusuteel ja inflatsioon teeb oma galoppi.

Lisaks poliitilistele põhjustele ja kadedusele välismeedias head tööd teinud Kaja Kallase vastu peab meenutama ka muid tegureid, miks koalitsioon laiali läks. Vaatamata viisile, kuidas lastetoetuste seaduse muutmise eelnõu käsitati, ei saa mööda vaadata vajadusest Eesti rahva sündimust kasvatada. Postimees on seda oma varasemates juhtkirjades korduvalt rõhutanud.

Reformierakonnal tuleb leebuda ja harjuda mõttega, et mingid toetuste suurenemised tulevad. Teisest küljest ei tohiks Isamaa oma trumppositsiooni kuritarvitada ja liiga palju küsida.

Veel seisavad loodava koalitsiooni ees tähtsamate küsimustena lisarahastus riigikaitsele ja haridusele. Koos lastetoetustega moodustavad need kandva kolmnurga, mille üle Reformierakond, Isamaa ja sotsid hakkavad ilmselt läbirääkimisi pidama. Pluss muidugi ministrikohad – kui säärane kolmikliit õnnestub, on selge, et valitsuses mängitakse ümber nii mõnigi tähtis ministriportfell.

Tundub ka, et Isamaa käes on koalitsiooni moodustamise võtmed, sest erakond võib minna muussegi koalitsiooni. Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder viitas eile võimalusele, et läbirääkimisi uue koalitsiooni moodustamiseks alustatakse, kuid polnud rahul Kaja Kallase viisiga valitsuse langemisest Isamaad teavitada.

Samal ajal on selge, et läbirääkimistel peavad tegema kompromisse kõik asjaosalised. Seni lastetoetuste puhul jäikust üles näidanud Reformierakonnal tuleb leebuda ja harjuda mõttega, et mingid toetuste suurenemised tulevad. Teisest küljest ei tohiks Isamaa oma trumppositsiooni kuritarvitada ja liiga palju küsida. Tegelikkuses on ju lastetoetused kooskõlas Reformierakonna üldiste eesmärkide ja poliitikatega, mistap ei tohiks see teema neile suurt peavalu valmistada. Võimaliku kolmikliidu nõrgim lüli on selgelt sotsid, sest neil lihtsalt pole muud koalitsioonivõimalust.

Erakorraliste valimiste võimalus tundub olevat hetkel mängust väljas, sest nende korraldamine ja kampaania läbiviimine võtaks aega, mida aga Ukraina sõja ajal Eestil ei ole. Vahepealsel valitsuse kohusetäitjal pole aga rahva mandaati, mida on vaja kaalukate otsuste langetamiseks. See on veel üks põhjus, miks on hädasti vaja uut, toimivat valitsust. Küsimus on, kui palju tajuvad poliitikud vajadust juhtida Eesti läbi kriisi ja kui palju tahavad nad tegeleda poliitilise mängurlusega.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles