EERIK-NIILES KROSS ⟩ Molotov-Ribbentropi pakt Riigikogus (17)

Eerik-Niiles Kross
Copy
Sõjastuudio: Eerik-Niiles Kross
Sõjastuudio: Eerik-Niiles Kross Foto: Remo Tõnismäe
  • Molotov-Ribbentropi pakti siirust ei uskunud ei osalised ega muu maailm
  • Näiliselt vastandlikud EKRE ja Keskerakond on juba koos valitsenud
  • Pakt rõõmustab kõiki, kes tahaksid näha Eestis lõhesid õhutavat valitsust

Näiliselt vastandlikud ideoloogiad on võimuhuvide kokkulangemise korral võimelised efektiivseks ja igasuguste moraalsete tõrgeteta koostööks, kirjutab reformierakondlane Eerik-Niiles Kross.

1939. aasta 31. oktoobril ütles Molotov oma välispoliika kõnes N Liidu ülemnõukogule niiviisi: «Briti valitsus on teatanud, et tema eesmärk sõjas Saksamaaga pole ei midagi enamat ega vähemat kui «hitlerismi hävitamine» /.../ Aga sellisele sõjale ei ole absoluutselt mingit õigustust. Hitlerismi ideoloogiat võib tunnistada või eitada, nagu iga ideoloogilist süsteemi, see on maitseasi. Igaüks mõistab, et ideoloogiat ei saa jõuga hävitada ega sõjaga elimineerida. Sellepärast ei ole mitte ainult mõttetu, vaid ka kriminaalne pidada sõda «hitlerismi hävitamiseks» maskeerituna võitlusena demokraatia eest.»

Molotov selgitas, et N Liit on alati soovinud kõigi riikidega rahu, lähtunud põhimõttest, et ühegi riigi siseasjadesse ei tohi sekkuda ja Stalini ja Hitleri sõprusleping on seega nii N Liidu, Euroopa rahvaste kui maailmarahu huvides. Inglimsaa ja Prantsusmaa osalevad sõjas aga ainult madalate ärihuvide ajel ja maailmas võimu kaotamise hirmus.

Võimuambitsiooni maskeerimine maailmarahu, heade kavatsuste, nõrgemate kaitsmise ja muu kauni taha ei ole muidugi Molotovi välja mõeldud. Kõik võimuahnitsejad ja maailmavallutajad on oma tegevust aegade algusest samal moel õigustanud.

Molotov-Ribbentropi pakt oli aga ses mõttes huvitav, et tema siirust ei uskunud ei osalised ega muu maailm, aga tema küünilisus tõendas paljudele, et näiliselt vastandlikud ideoloogiad on võimuhuvide kokkulangemise korral võimelised efektiivseks ja igasuguste moraalsete tõrgeteta koostööks.

Praegu Riigikogus etenduv Keskerakonna ja EKRE koostöö ei üllata enam ka selles võtmes. Korra on need näiliselt vastandlikud jõud rõõmsalt koos valitsenud ja leidnud koosmeele nii venekeelse hariduse säilitamises, Kremli propagandakanalite kaitsmises, ukrainlaste vaenamises, Tallinna linna valitsemise Keskerakonna venelaste monopoliks tegemises kui maksumaksja raha valimatus laiakslöömises.

Keegi peale Helme ja Ratase ja võib-olla Karilaiu ei tea, kas EKRE ja Keskerakonna koostöö on salaprotokolliga kinnistatud või ootab see alles allkirjastamist pärast Keskerakonna proovitööde edukat ärategemist. Võib arvata, et mõningane usaldamatus on EKRE juhtkonnas Ratase eelmise valitsuse laialilagunemise kibedusest siiski jäänud. Välismaalaste seaduse viimaste muudatuste menetlemisel, nende, mis hõlbustasid Ukraina sõjapõgenike abistamist, proovis Keskerakond EKRE ultimaatumite saatel protsessi pidurada, aga ei saanud hakkama. Nüüd näeb asi välja nii nagu tšekistide kampa võtmisel. Et enne ei usu, et oled meiega kui tood mõne metsavenna skalbi.

Proovitöödeks on siis esiteks perehüvitiste seadus, mille puhul Keskerakond sai selguse, et Reformierakond seda toetada ei saa, ent on nõus läbi rääkima. Kohe pärast selguse saamist kogus Keskerakond EKRE ja Isamaa allkirjad eelnõule alla ja võtleb nüüd omaenda valitsuse vastu seaduse läbisurumisel. Ikka laste huvides.

Vastuteenena lasi EKRE koos Keskerakonnaga viimase vene tiiva nõudmisel põhja eestikeelsele haridusele ülemineku eelnõu. Ikka jälle laste huvides. Ja vastastikku tõendamaks, et ideoloogia on lõpuks maitseasi, huvid ja mailmarahu on põhiline.

Selle kõige vastu olemine on ilmselt mitte ainult mõttetu, vaid ka kriminaalne, sest kõik saavad ju aru, et ideoloogiat jõuga ei muuda.

Kas taolisel paktil on ka ämmaemandad Kremlis, nagu reljeefselt väidab Rein Raud, jääb muidugi ajaloolaste selgitada. Et aga taoline pakt rõõmustab kõiki, kes tahaksid Eestis näha välispoliitiliselt küündimtatut, majanduspoliitiliselt pankrotikursil ja ühiskonnas hirme ja lõhesid õhutavat valitsust, selle nägemiseks pole vaja ajaloolane olla.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles