Marika Kirch ⟩ Kuidas pääseda kummitempli rollist? (7)

Marika Kirch
, sotsioloog
Copy
Pildil riigikogu liikmed Kaido Höövelson, Jaanus Karilaid (mõlemad Keskerakond) ja Mart Võrklaev (RE).
Pildil riigikogu liikmed Kaido Höövelson, Jaanus Karilaid (mõlemad Keskerakond) ja Mart Võrklaev (RE). Foto: Mihkel Maripuu

Et pääseda kummitempli rollist, peab riigikogu suutma olla kriitiline ministeeriumi esitatud eelnõu suhtes, kirjutab sotsioloog Marika Kirch.

Meil on tekkinud olukord, kus rahvas ei saa enam aru, millist poliitikat valitsuskoalitsioon ellu viib. Kas see on koalitsiooni ühine poliitika või on see ainult ühe erakonna poliitika ja mis roll on parlamendil?

Valitsuskoalitsioonis on kaks erakonda, kuid paistab, et eelarve üle otsustab ainult üks. Hiljuti väitis peaminister: «Teha populaarne ettepanek, et kõik saavad raha juurde, siis see on pool sellest rehkendusest. Ja teise poole rehkendusest, justkui kõik on kokku leppinud, peab tegema Reformierakond, et kust see raha leida.» See fraas näitab, et tegelikult teeb rahaasjadesse puutuvad põhilised otsused ainult see erakond, mille käes on rahandusministri portfell.

Näpuotsaga antakse ka koalitsioonipartnerile võimalus teha mõni näiline eelarvet puudutav otsus (nt 50 eurot erakorralist toetust lapse ja pensionäri kohta aastas), mis aga pigem naeruvääristab koalitsioonipartneri taotlusi ja võimaldab neid näidata oma toolist kinni hoidvate teisejärguliste ministritena. Kuna valitsuskoalitsioonis ei võeta ühe osapoole ettepanekuid tõsiselt, siis võiks seda osapoolt iseloomustada sõnaga «puudel».

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles