Enno Lend Riik on pered ja koolid hätta jätnud tulevikule mõtlemata (4)

Enno Lend
, Tallinna Tehnikakõrgkooli rektor (Isamaa)
Copy
Enno Lend.
Enno Lend. Foto: Ain Liiva/Virumaa Teataja/Scanpix

Mida sügavamasse kobarkriisi Eesti täna libiseb, seda kulukamaks kujuneb hiljem raskustest väljumine. Seetõttu vajame täiendavaid vajaduspõhiseid toetusmeetmeid peredele ja haridusele kohe, mitte sügisel või järgmiste aastate eelarvetes – vajadusel tuleb riigil selleks laenu võtta, kirjutab Tallinna Tehnikakõrgkooli rektor Enno Lend (Isamaa).

Viimaste aastate kriisid on näidanud, et nende juhtimisel jäävad leevenduspoliitikad häbematult hiljaks. Täna on ühiskond silmitsi kobarkriisiga, sest kriisidel on omadus paljuneda ja kasvada, kui neid tõhusalt ei juhita. Pandeemia, energia-, majandus- ja sõjakriis kutsuvad ahelreaktsioonina esile väärtuste ja vaimse kriisi, mis kogumõjus võimenduvad ja mille juhtimine on tulevikus veelgi keerulisem.

Sellistel aegadel jääb ühiskonna vähem kaitstud gruppidel oma jõust ja tarkusest väheks, et raskustega hakkama saada. Kui riigi tähelepanu on mujal, langevad fookusest välja mitmed riigi pikas vaates elutähtsad teemad nagu perede toimetulek ja haridussüsteemi jätkusuutlikkus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles