Oliver Lomp Olge ka naljadega ettevaatlikud (1)

Oliver Lomp
, Sweep. agentuuri juht ja vabakutseline ajakirjanik
Copy
Oliver Lomp
Oliver Lomp Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Valeuudistest pungil maailmas võib ka süütu nali paista teatud kontingendile absoluutse tõena ning halvemal juhul tekitada tõsise liikumise. Elon Musk ütles viis aastat tagasi Vox Media Code Conference’il, et täna on tavalisel inimesel rohkem jõudu kui Ameerika Ühendriikide presidendil 20 aastat tagasi, ja tõi ühe põhjendusena välja, et meie oskuslikult tehtud postitus sotsiaalmeedias võib hetkega jõuda miljonite inimesteni, kirjutab kolumnist Oliver Lomp.

Muskiga peab nõustuma, ent mündi negatiivne pool on see, et sama suur mõju on tahtlikel valeuudiste levitajatel ja kümnetel miljonitel sotsiaalmeediaullikestel, kes neid hea meelega tõe pähe võtavad. Mäletame ju hästi koroonapandeemia algust, kus suuremad vandenõuteoreetikud rääkisid näiteks Paldiskisse rajatavatest koonduslaagritest või kasvõi sellest, et pandeemia levikuga seoses keelatakse Eestis alkoholimüük, sest politsei ressursid ei jõua tegeleda joobes juhtidega. Järgnes see, et suuremad joodikud tormasid poodi, ostsid massiliselt pudeleid ning need hävitati lihtsalt kiiremini ära, sest ühtegi alkoholikeeldu tegelikult ei järgnenud.

Ent teinekord ei pea isegi tahtlikku valeuudist tootma. Piisab pealtnäha süütust naljast ja ikka leidub kergeusklikke, kes seda tõena võtavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles