Mihkel Servinski Salapärased rahvastikumuutused – ime Ida-Virus, krahh Hiiumaal (2)

Mihkel Servinski
, statistikaekspert
Copy
Mihkel Servinski
Mihkel Servinski Foto: Erakogu

12. mail avaldas statistikaamet rahvastikuandmed maakondade ja omavalitsusüksuste kohta. Olulised ja oodatud andmed, kuna taas on käes maakondlike arengustrateegiate ja kohalike omavalitsuste arengukavade ülevaatamise ning korrigeerimise aeg. Seekord on arvud väga põnevad, kirjutab Pere Sihtkapital SA juhatuse liige Mihkel Servinski. 

Hiiumaal, kus varasemal viiel aastal on rahvaarvu muutus jäänud ühe protsendi piiresse ning kahel aastal isegi kasvanud, kahanes rahvaarv mullu lausa 9,4 protsenti (–884 inimest). Seevastu Ida-Virumaal, kus rahvastik eelneval viiel aastal kahanes poolteist või rohkem protsenti aastas, kasvas rahvaarv 2021. aastal 2858 inimese võrra. Arvude järgi hinnates paistab, et Hiiumaal on toimunud mingi sõjaga võrreldav katastroof ja Ida-Virumaal suur ime.

Imedesse, eriti rahvastikuarengu vallas, ma ei usu, ja katastroofist Hiiumaal pole ka midagi kuulda olnud. Asi saab selgemaks, kui vaatame, mis on järsu muutuse põhjustanud. Loomulik iive oli 2021. aastal Hiiumaal –44 ja rändeiive –56. Halvad arvud mõlemad, aga see ei seleta veel kahanemist väikeses maakonnas ligi tuhande inimese võrra. Selgub, et muutuse põhjus on miski, millest tavainimene üldjuhul kuulnudki pole – statistiline korrigeerimine. Korrigeerimise tulemusel kahanes Hiiumaa rahvaarv 2021. aastal 784 inimese võrra.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles