Endel Talvik ⟩ Eestlane ei karda ega vihka venelasi (14)

Endel Talvik
, Psühhoanalüütik
Copy
Psühhoanalüütik Endel Talvik
Psühhoanalüütik Endel Talvik Foto: Erakogu

Sergei Lavrovi ja teiste putinistide leksikonis on sõna «russofoobia» muutunud teatavaks klišeeks. Seda kasutatakse arutult palju Venemaa pioneeride hirmutamiseks, aga ka eurooplaste ja ameeriklaste süüdistamiseks. Proovime russofoobia väljendit natuke analüüsida, et mõista, milleks see termin on leiutatud ja kuidas selle sõnaga kedagi mõjutada tahetakse, kirjutab psühhoanalüütik Endel Talvik. 

Kõige lihtsam viis üht sõna lahti mõtestada on kõrvutada seda mõne analoogilise sõnaga, mida laialdaselt kasutatakse. Kohe tõuseb meeltesse teine kuulus väljend – homofoobia –, millega sarnasuse pärast ilmselt ongi russofoobia käiku lastud. Kui tavaliselt viitavad foobiad paanilisele hirmule millegi ees (agorafoobia – haiglaslik hirm avarate, rahvarikaste kohtade ees), siis homo- ja russofoobid tegelikult mingit hirmu homoseksuaali või venelase ees ei tunne. Vähemalt ei tea nad seda ise. Mida need väljendid siis tähistavad? Need ei ole meditsiinilised terminid (kuigi pretendeerivad näilisele sarnasusele viimastega), vaid n-ö rahvalikud väljendid, mis on mõeldud kedagi halvustama.

Homofoobias süüdistatakse üldjuhul heteroseksuaale, kes ründavad homoseksuaalse sättumusega inimesi. Väidetavalt kardavad homofoobid alateadlikult oma kaldumist homoseksualismi ning pööravad hirmu rünnakuks. Homofoobia kui nähtuse puhul toimub reaalne rünnak homoseksuaalse inimese vastu.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles