INTERVJUU ⟩ Sergei Medvedev: Vene alaväärsustunde mõistmiseks tuleb appi võtta Dostojevski (7)

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Vene politoloog ja (aja)kirjanik Sergei Medvedev.
Vene politoloog ja (aja)kirjanik Sergei Medvedev. Foto: Gintautas Berzinskas

Venemaa on impeerium, mis pole veel lõpuni lagunenud, ütleb paar nädalat tagasi Tallinnas Lennart Meri konverentsil esinenud vene politoloog ja (aja)kirjanik Sergei Medvedev. «See impeerium peaks Ukrainas katki minema. Ma loodan, et läheb.»

Lahkusite 15. märtsil Venemaalt – olite seega 2014. aastal alanud Ukraina-vastase sõja uude faasi jõudmise ajal seal. Saan aru, et küsida spordireporteri moodi, mida tundsite 24. veebruaril, pole vahest kõige intelligentsem, aga ikkagi…

Tundsin, et see on katastroof, Venemaal viimase 30 aasta jooksul välja kujunenud elulaad kukub kokku. Mingis mõttes oli katastroofi oodata, see oli ju juba kaua küpsenud. Siiski adud ehmatusega, kui see kätte jõuab. Eriti minu jaoks, sest Venemaale naasmine oli mulle olnud omalaadne projekt.

1990. aastate alguses läksin läände, kus elasin ligi 15 aastat. Naasin 2004. aastal ja rajasin oma erilise elu: ülikool, meediaprojektid, kultuuritelekanalid, sh Dožd. Elasin 18 aastat seda elu. Nüüd näen, kuidas kõik rajatu – kõik, mille inimesed on loonud, Venemaa suhted välismaailmaga, globaalne mõtlemine, globaalsed venelased – on kõrvale heidetud, sõjakuristikku lennanud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles