Egge Kulbok-Lattik Eesti Kultuuri Koda kutsub arutlema uue maailmakorra üle (1)

Egge Kulbok-Lattik
, kultuurisotsioloog
Copy
Maailma kõige pikem Ukraina lipp.
Maailma kõige pikem Ukraina lipp. Foto: Erakogu

24. veebruaril alanud Ukraina sõda on kestnud kolm kuud. Kõik need 90 päeva on olnud täis sõjauudiseid, eksperthinnanguid ja asjatundjate mõttevahetust – kaudselt, jälgides sündmuste käiku, oleme osalised sõjas. Nii oleme 21. sajandi alguses saanud tunnistajateks tsiviilelanike tapatalgutele, barbaarsele hävitustööle Ukraina linnades, surmale ja kannatustele, kirjutab kultuurisotsioloog Egge Kulbok-Lattik.

Sõja põhjused on kuuldavasti ideoloogilised, ajendatud erinevast maailmavaatest ja ajaloonarratiivist, kuid on ka majanduslik huvi, soov kasutada Ukraina looduslikke ressursse ja maavara. On väidetud, et sõda käib USA ja Venemaa vahel ülemvõimu pärast, jätkuna ligi 30 aasta eest lõppenud külmale sõjale. Arutletud on ka agressorriigi diktaatori vaimse ja füüsilise tervise üle.

Sõda Ukrainas on inimesi ja ühiskondi muutnud: õudused on šokeerinud ja kurvastanud, sõja äng rõhub inimesi. Samas on sõda ja Ukraina rahva kannatused pannud inimesed koos tegutsema – kogukonnad koos ettevõtjate ja riigiga. Ukrainlaste vaprus ja vastupanuvõime on saanud moraalseks tähiseks ja pannud paika põhiväärtused. See on innustanud ja liitnud nii Eesti ühiskonna kui ka kogu Euroopa ja Euroopa Liidu riikide pere.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles