Toomas Alatalu ⟩ Presidendi sünnipäevaks pandi Putini käsilane Moldovas kongi (1)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Moldova president Maia Sandu. 
Moldova president Maia Sandu. Foto: Dumitru Doru/Epa/Scanpix

Moldova president Maia Sandu juubelihommikul arreteeriti Moldovas tema kauaaegne rivaal, Vladimir Putini suur sõber Igor Dodon, kes kandis keelust hoolimata Georgi lindikest. Olukorra arenguid jälgitakse suure huviga, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Eile, 24. mail sai Moldova president Maia Sandu 50-aastaseks. Küla loomaarsti ja õpetaja tütar õppis esmalt Moldova majandusakadeemias juhtimist, seejärel rahvusvahelisi suhteid ja hakkas 1998. aastal tööle Maailmapanga esinduses Chisinaus. Eri ameteid pidades lõpetas ta 2010. aastal USA Harvardi ülikooli Kennedy kooli magistriõpingud ja peab täna, 25. mail 2022 kooli tänavusel lõpuaktusel kõne. Nii otsustati kaks kuud tagasi.

Maia Sandu töötas aastatel 2010–2012 Maailmapanga peakorteris Washingtonis, naasis siis kodumaale ja oli aastatel 2012–2015 haridusminister. Seejärel nimetati ta peaministrikandidaadiks, ent teatas, et enne ametisse ei astu, kui rahvuspanga president ja riigi peaprokurör astuvad tagasi. Riigi toonane ladvik pööras talle selja, ent nääpsuke naine lõi liikumise «Astu Maia Sanduga», millest kasvas välja Euroopameelne partei PAS.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles