Jaap Ora ⟩ ELi ja laheriikide koostöö saab uue hingamise

Jaap Ora
, Euroopa Liidu esinduse asejuht Saudi Araabias, Omaanis ja Bahrainis
Copy
Dubai, Araabia Ühendemiraadid.
Dubai, Araabia Ühendemiraadid. Foto: Pixabay

Euroopa Liit süvendab koostööd laheriikidega, et suurendada usalduse kasvu regioonis, kirjutab ELi esinduse asejuht Saudi Araabias, Omaanis ja Bahrainis Jaap Ora.

Brüsselis 18. mail heaks kiidetud Euroopa Komisjoni ja välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja ühisteatis «Strateegiline partnerlus lahepiirkonnaga» esitab Euroopa Liidu visiooni ja ambitsioonid edasisteks suheteks selle regiooniga. Esmakordne terviklik strateegiadokument lahepiirkonna teemal tõotab muuta suhted Laheriikide Koostöönõukogu riikidega (Araabia Ühendemiraadid, Bahrein, Katar, Kuveit, Omaan ja Saudi Araabia) sidusamaks ja ka sisukamaks. Suhted selle piirkonnaga (kus kokku elab 54 miljonit inimest) on saanud uue hoo mitmel põhjusel. Ühelt poolt on tegu Euroopa Liidu senisest geopoliitilisema maailmanägemusega, kus otsitakse uusi võimalusi nii ühenduse mõju kasvatamiseks kui ka huvide kaitsmiseks maailmas, eelkõige reeglitepõhise maailmakorra edendamiseks. Teisalt on uus potentsiaal suhetes tingitud neis riikides toimuvatest suurtest ümberkorraldustest.

Vastuvõetud strateegiadokument rõhutab selle regiooni olulisust Euroopa Liidu jaoks. Uues strateegilises partnerluses soovime keskenduda piirkondlikule ja üleilmsele julgeolekule, heaolu ja jõukuse kasvatamisele, jätkusuutlikule energiajulgeolekule ja rohepöördele, digivaldkonna arengule ning tihedamatele inimestevahelistele kontaktidele, sealhulgas kõrghariduse ja teaduse ning äri valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles