Jaanus Piirsalu ⟩ Lääne raskerelvadeta võib Ukraina nõrkeda (6)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
USA haubitsad enne transportimist Ukrainale aprillis 2022.
USA haubitsad enne transportimist Ukrainale aprillis 2022. Foto: US MARINES

Veendusin hiljuti Ida-Ukraina ja Harkivi rinnetel käies, et praeguse abiga suudab lääs küll aidata Ukrainal vastu pidada sõjas Venemaaga, aga mitte seda sõda võita. Lääs, kaasa arvatud Euroopa Liidu riigid, peaksid selgelt otsustama, kumb on eesmärk, ning seejärel vastavalt tegutsema, kirjutab ajakirjanik Jaanus Piirsalu.

Venemaa rünnakutele vastu pidamine ning Venemaa vägede väljaajamine Ukraina piiridest – need on kaks väga erinevat asja. Esimest suudavad Ukraina väed põhimõtteliselt ka ise teha koos läänepoolse mõõduka relvaabiga, aga Vene vägesid välja ajada nad ei suuda ilma suuremamahuliste relvatarneteta läänest. Esimesel juhul muutub see varsti kurnavaks positsioonisõjaks, mis võib kesta jumal teab kui kaua. Teisel juhul on võimalus see sõda lõpetada. Kindlasti mitte kiiresti, aga vähemalt tekib selleks võimalus.

Olukord kõige kuumemates rindelõikudes – Ida-Ukrainas ja Harkivi ümbruses – pole nii optimistlik, kui tundub Eestis sotsiaalmeedias ilmuvaid sõjapäevikuid lugedes. Reaalsus on sõjas alati väheke muud kui vastaspoolte rindeteated.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles