Andres Herkel Xi kirstunaelad Covid ja Putin (3)

Andres Herkel
, arvamustoimetaja
Copy
Hiina juht Xi on oma karmide koroonareeglitega hiinlaste hulgas rahulolematust kasvatanud. Pildil külastaja koroonapandeemia vastasele võitlusele pühendatud näitusel.
Hiina juht Xi on oma karmide koroonareeglitega hiinlaste hulgas rahulolematust kasvatanud. Pildil külastaja koroonapandeemia vastasele võitlusele pühendatud näitusel. Foto: Tingshu Wang

Kas hiinlaste usk, et nemad on kasvav jõud ja USA kahanev, peab endiselt paika? Suurel määral otsustatakse see küsimus Vene-Ukraina sõjas. Ja see peaks veenma, et katsetada sõda Taiwaniga oleks Pekingile hukatuslik, kirjutab arvamustoimetaja Andres Herkel.

Küsimus on eriti huvipakkuv, sest samasugune müüt – lääs käib alla, aga «meie» ehitame uut maailmakorda – on omane Moskvale. Kui palju mõjutab sel juhul Venemaa läbikukkumine Hiina arusaamu maailmas toimuvast?

Siin vastanduvad lääne vabadusel põhinev süsteem ning kõrgtehnoloogiline autoritarism. Hiina kasutab viimast eriti selgelt näiteks Ida-Türkistanis (Xinjiangis) uiguure totaalse jälgimisühiskonna abil keskvõimule lojaalseks treenides.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles