Ross Allen ⟩ Ühendkuningriigi kaubandustõkked Põhja-Iirimaaga kahjustavad meie liitlassuhteid

Ross Allen
, Ühendkuningriigi suursaadik Eestis
Copy
Euroopa Liidu lipp Londonis parlamendihoone lähistel. Põhja-Iirimaa protokolli muutmine ähvardab tuua Suurbritanniale kaubandussõja Euroopa Liiduga.
Euroopa Liidu lipp Londonis parlamendihoone lähistel. Põhja-Iirimaa protokolli muutmine ähvardab tuua Suurbritanniale kaubandussõja Euroopa Liiduga. Foto: ANDY RAIN

Eestlastele võib Põhja-Iirimaa kaugena tunduda ja kindlasti on meil kõigil Eestis praegu palju pakilisemaid probleeme – Venemaa agressioon, sõjakuriteod, energia ja toidu hinnad ning palju muud. Miks see teid siis ikkagi huvitama peaks, küsib Ross Allen, Ühendkuningriigi suursaadik Eestis.

Peamine põhjus on see, et Põhja-Iiri protokollist tingitud probleemid Põhja-Iirimaa ja ülejäänud Ühendkuningriigi vahelise kaubavahetusega kahjustavad Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu (EL) vahelisi suhteid. Jah, me teeme täna head koostööd Vene sanktsioonide teemal, kuid kui me suudame lahendada protokolli probleemid, on meil võimalik saavutada palju produktiivsemad suhted laiemalt.

Ühendkuningriik ja EL leppisid 2019. aasta oktoobris kokku protokollis, mille eesmärk oli võimaldada kaubandust nii Põhja-Iirimaa ja ülejäänud Ühendkuningriigi (Põhja-Iirimaa on Ühendkuningriigi osa koos Inglismaa, Šotimaa ja Walesiga) kui Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi vahel. Protokollis sisaldus ka Ühendkuningriigi, Iiri Vabariigi ja ülejäänud ELi ühine eesmärk kaitsta rahu ja stabiilsust, mille tõi kaasa Belfasti (suure reede) kokkulepe, mis tähistas kompromissi ja sallivuse võidukäiku pärast aastakümneid kestnud ebastabiilsust ja vägivalda. Ma mäletan selgelt oma lapsepõlvest kohutavaid vägivallastseene Põhja-Iirimaal ja me ei tohi selle juurde tagasi pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles