INTERVJUU ⟩ Prantsusmaa julgeolekuekspert: Prantsuse tuumarelvadega on võimalik hävitada iga Vene linn Siberist lääne pool

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Prantsusmaa tuumavõimega hävitaja Dassault Rafale.
Prantsusmaa tuumavõimega hävitaja Dassault Rafale. Foto: MARIO GOLDMAN/Scanpix

Lääneriikide tarnitav raskerelvastus võimaldab ukrainlastel minna veelgi suuremas ulatuses vasturünnakule ning suruda Vene väed Donbassist välja, sõnas Tallinnas Lennart Meri konverentsil osalenud Briti mõttekoja Rahvusvahelise Strateegiauuringute Instituudi prantslasest vanemteadur François Heisbourg.

Heisbourgi hinnangul on tuumakonflikti oht võrreldes veebruari lõpuga langenud, kuna lääne ühtne tegevus Ukraina toetamisel ning vastuseks Vene ähvardustele omaenda tuumaarsenali demonstreerimine on andnud Moskvale mõista, et tuumarünnak võib tähendada hävingut Venemaa linnadele ning teha lõpu plaanile arendada liitu Hiinaga.

President Emmanuel Macron on üritanud edendada Euroopa strateegilist autonoomiat ajast, mil ta esimest korda 2017. aastal ametisse valiti, kuid seni pole tal ses vallas midagi suurt ette näidata olnud. Kuidas muudab sõda Ukrainas Prantsusmaa püüdlusi Euroopa strateegilise autonoomia saavutamiseks?

Sõda Ukrainas on avaldanud sügavat mõju Euroopa Liidu, liikmesriikide ja NATO mõtteviisile. Oleme suuremate vaidlusteta saavutanud laias laastus konsensuse selles, kuidas seista vastu Vene ohule nii Euroopa Liidus kui ka NATOs. Samal ajal on Prantsusmaa vaatepunktist oluline, et oleks olemas plaan juhuks, kui ameeriklased peaksid oma kohalolu Euroopas vähendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles