Daniel Fried ⟩ Me peame püüdma inimkonda paremaks teha (4)

Daniel Fried
, Atlandi Nõukogu teadur, suursaadik
Copy
Suursaadik Daniel Fried, Atlandi Nõukogu teadur, pidamas Lennart Meri konverentsi ettekannet Tallinnas 2022. aastal. FOTO: Annika Haas/Lennart Meri Konverents
Suursaadik Daniel Fried, Atlandi Nõukogu teadur, pidamas Lennart Meri konverentsi ettekannet Tallinnas 2022. aastal. FOTO: Annika Haas/Lennart Meri Konverents Foto: Annika Haas/Lennart Meri konverents

Me peame püüdlema parema maailma poole, ütleb Atlandi Nõukogu teadur, suursaadik Daniel Fried oma Lennart Meri konverentsil 2022 peetud ettekandes.

Need, kes usuvad vaba maailma põhiväärtustesse, demokraatiasse ja õigusriigi põhimõtetesse, laias laastus liberalismi – suurem osa sellel konverentsil osalejatest –, arvavad enamasti, et koos ajaga tuleb ka areng. Tavaliselt eeldame ilma sellele päriselt mõtlemata, et möödunud ajastute julmused ja verised harjumused kaovad, kui inimesed tõusevad mööda moraalset redelit parema oleviku poole, olles teel veelgi paremasse tulevikku. Üldiselt nõustume sellega, et «moraalse universumi kaar on pikk, kuid see on kaldu õigluse suunas», nagu ütles Martin Luther King juunior oma kuulsas sõnavõtus.

Praegu on halb aeg sellise oletuse tegemiseks. Oleme ikka ja jälle endale rääkinud ilma sellele päriselt mõtlemata, et 20. sajandi Euroopa õudused, Hitleri ja Stalini ajastu, sõja ja holokausti, Gulagi ja holodomori ajastu olid kunagi minevikus ja neil pole kohta 21. sajandil. Putinil on teised ideed. Venemaa hävitussõja, tsiviilisikute massilise tapmise, massihaudade, massiliste vägistamiste, miljonite põgenike ning türann Putini ja tema ideoloogide ähvarduste näol on need ajad Ukrainasse ja Euroopasse tagasi tulnud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles