Hain Rebas ⟩ Läänemerest saab Natomeri – mida teeb Putin (5)

Hain Rebas
, ajaloolane ja endine kaitseminister
Copy
Läänemerest saab Natomeri
Läänemerest saab Natomeri Foto: Erakogu

Pärast Rootsi ja Soome NATOga liitumist saab Läänemerest Natomeri. Kas Venemaa president kavatseb sellega leppida ja missugused võiksid olla tema vastusammud, sellest kirjutab ajaloolane ja endine kaitseminister Hain Rebas. 

Kui hakkasin kord 1980ndatel huvi tundma 1924. aasta 1. detsembri mässuhakatuse vastu, toimisin teistest ajaloolastest (sealhulgas ka Imre Lipping, USA ajaloolane ja luureohvitser) erinevalt – väljaspool tavalist akadeemilist liivakasti. Nimelt katsusin endise luureohvitserina endale väga konkreetselt ette kujutada, mida Anvelt & Co tegelikult vajanuksid, et sel süngel hommikul vallutada Tallinn, kasvõi na sutki. Et kuidas oleksin ise toiminud rünnaku juhina, keskendunud millele jne.

Konsulteerisin ka vana perekonnasõbra pater-luuraja Vello Saloga. Ja ennäe – tulemus missugune, avaldatud lapidaarses saksa keeles väljaandes: Eesti Teaduslik Selts Rootsis, 1985. aasta aastaraamat (välja antud Stockholmis). Siiani, with all due respect, ületamatu, ja Eestis muidugi mitte «retsepteeritud»… Nagu ikka.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles