Enn Tosso ⟩ Gaasibörs nörritab tarbijat (2)

Enn Tosso
Copy
Enn Tosso
Enn Tosso Foto: Remo Tõnismäe

Iga päev näeme teleuudistest, milline on elektri hind börsil. Saame teada, et juuste föönitamiseks on parim aeg kesköö või veidi pärast seda. Energiateadlik ja säästlik inimene paneb selleks ajaks kella helisema ja kasutab seejuures vanakooli vekrit, mis ei tarbi elektrienergiat, kirjutab arvamustoimetaja Enn Tosso.

Hirmsa kellaplärina peale ärkamisel (juuksed on ikka märjad) tekib mõte: mis on börsihind kui selline? Tuleb ju meelde, et börsil pannakse vasakusse serva müügipakkumine ja paremasse serva ostupakkumine ja kui need kokku lähevad, toimub tehing ning sünnib turuhind. See loogika on toiminud sajandeid kõikidel maailma börsidel. Aga mitte Eestis ja mitte elektribörsil. Kuidas saame rääkida börsist, mille tehingud toimuvad homme? Siiski saame. Siinkohal me ei saa rääkida mitte turuhinnast, vaid futuurist või optsioonist, ehk siis sisuliselt kihlveost, milline võiks olla hind homme kindlal kellaajal. Päevakauplejad börsil kasutavad ka instrumenti nimega futuurioptsioon. Ajab juhtme kokku küll.

Tundub, et asi hullemaks minna ei saa, aga saab. Hullem lugu on nimelt gaasiga. Kui elektri kohta loeme ja kuuleme uudiseid iga päev, siis gaasi hinnast pole üldse midagi kuulda.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles