Endel Talvik Eestlased ei pea oma mune häbenema (10)

Endel Talvik
, psühhoanalüütik
Copy
Munad Olustvere tallis
Munad Olustvere tallis Foto: Marko Saarm, Sakala

Järjest sagedamini võib lugeda pealkirju nagu «Eestlased, otsigem oma munad üles», «Vaenlasega tuleb hakata võitlema» ja muud taolised. Tsitaadid ei ole ehk täpsed, aga põhimõtteline sisu on selge. Nende pealkirjade kaudu kutsutakse võitlusele ja mingitele konkreetsete tegevustele, kirjutab psühhoanalüütik Endel Talvik.

See on arusaadav, sest pingeolukorras on ootamine üks kõige raskemaid tegevusi. Kuid kas on ikka mõistlik lahingusse tormata? Psühholoogia väidab, et kõige edukamad on need sportlased, keda tõukab tagant rahulik ja heatahtlik hasart, mitte meeleheitlik viha ja kättemaksutung.

Loomulikult oleme juba ammu sõjas, aga see ei tähenda, et peame hakkama rapsima ja vanade solvumiste eest kätte maksma. Iga võitlus koosneb ründamisest ja enesekaitsest. Rünnates kõiki võimalikke vastaseid, käitume nagu ahv automaadiga. Keegi ei tea, kuhupoole valangud lendama hakkavad, ja pihta võivad saada ka need, keda tuleks hoopis säästa. Vihaga vanade solvumiste, näiteks venestamise eest kätte makstes võime Puškini ja Dostojevski ära keelata ning kasvatada paranoiat. Me vaid tekitame kõigis venelastes tunde, et neid ja nende identiteeti rünnatakse, sunnime nad end kaitsma ja tekitame endale vaenlasi juurde.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles