AJALUGU Impeerium kui Venemaa rahvuslik Suur Idee? Pilk arhiivitoimikusse (2)

Aadu Must
, ajaloolane
Copy
Saksamaal 1926. aastal valminud neljamastiline parklaev kandis algselt nime Padua. 1946. aastast Nõukogude Liidule kuulunud alus sai Adam Johann von Krusensterni auks nime Krusenstern. 1982-1991 oli laeva kodusadam Tallinn, praegu asub Kaliningradis.
Saksamaal 1926. aastal valminud neljamastiline parklaev kandis algselt nime Padua. 1946. aastast Nõukogude Liidule kuulunud alus sai Adam Johann von Krusensterni auks nime Krusenstern. 1982-1991 oli laeva kodusadam Tallinn, praegu asub Kaliningradis. Foto: Mihkel Maripuu

Ajaloo olelusvõitluses ellu jäänud rahvaste suured ja ühendavad eesmärgid on reeglina seotud iseseisvuse, vabaduse, parema tuleviku, jõukuse ja heaolu kasvuga. Venemaal pöörduti pärast Nõukogude Liidu ja sellega koos kommunistliku ideoloogia kokkuvarisemist minevikunostalgiasse: ihalusse võimsa, hiilgava ja kuulsusrikka impeeriumi taastamise järele. Sellest on saanud Venemaa juhtide Suur Eesmärk.

Tsaaririigi loosung «keiser, usk ja isamaa» on taas au sees. Keisri asemel on küll tema kohusetäitja, Vene õigeusk kui riigikirik on tagasi, isamaa ja impeerium on taas sünonüümid.

Vägi ja vägivald

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles