Krister Kivi ⟩ Saja aasta eest mais – kuidas hukati Eesti esikommunist Viktor Kingissepp

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Viktor Kingissepa monument nõukogudeaegsete monumentide välinäitusel Maarjamäe lossi taga 11. mail 2022. Kingissepa ausammas jõudis Kuressaares paigal olla veidi enam kui aasta, aprillis 1989 ta demonteeriti. Kohalikud olid juba enne hakanud kuju juurde viima kalosse sõnumiga «Hakka astuma!»
Viktor Kingissepa monument nõukogudeaegsete monumentide välinäitusel Maarjamäe lossi taga 11. mail 2022. Kingissepa ausammas jõudis Kuressaares paigal olla veidi enam kui aasta, aprillis 1989 ta demonteeriti. Kohalikud olid juba enne hakanud kuju juurde viima kalosse sõnumiga «Hakka astuma!» Foto: Taavi Sepp

Viktor Kingissepp oli Eesti «põrandaaluse kommunisti» võrdkuju ja Eesti Che Guevara. 3. mail 2022 möödus tema hukkamisest täpselt sada aastat. Kuidas kõik toimus, sellest kirjutab Postimehe ajakirjanik Krister Kivi.

Tallinnfilmi 1986. aastal valminud mängufilmis «Saja aasta pärast mais» laseb Mati Undi stsenaarium riigikukutajal ning «vanal purustajal» Viktor Kingissepal oma elu lõpusirgel mõtiskleda: «Huvitav, see mõjub mullegi, kevad, kõik need lõhnad, kõik need pungad. /.../ Sansaara ratas võiks mind lasta taassündida just nimelt kevadel, 100 aasta pärast mais, 100 aasta pärast mais. Hästi kõlab. Aga mis on 100 aasta pärast mais? Mis on 100 aasta pärast mais?»

Nüüd on saja aasta tagune mai käes ning sellele, kas Viktor Kingissepp on talle suhu pandud sõnu pidanud ja uuesti sündinud, peaks vastama esoteerika asjatundjad. Ka küsimus, miks täpselt sai heal järjel suguvõsast pärit Saaremaa poisist värskelt iseseisvunud Eestis üks kehtiva riigikorra ikoonilisemaid vastaseid, otsib siiamaani võimekaid tõlgendajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles