Peep Siitam ⟩ Eesti energiapoliitika on platseeboefekti lummuses

Peep Siitam
, Energiasalv Pakri OÜ juht
Copy
Energiasalv Pakri OÜ juht Peep Siitam.
Energiasalv Pakri OÜ juht Peep Siitam. Foto: Erakogu

Tarbija elektrihinnašokkidest säästmiseks on lisaks mitmekesistele keskkonnasõbralikele energiaallikatele tarvis energiat salvestada ja juhtida. Ainult siis on võimalik pakkuda tarbijale taskukohast stabiilset hinda, kirjutab Energiasalv Pakri OÜ juht Peep Siitam.

Aprilli lõpus Strasbourgis hüdroenergia konverentsil teiste riikide kogemust kuulates ning meie enda, Eestis loodud innovatsiooni vesisalvestustehnoloogiat tutvustades tekkis mul rohkem kui korra tunne, et me tegeleme oma riigis väikestviisi platseebotamisega. Meediaruum ja aruteluringid on täis rohepöördega seonduvat, sõna «taastuvenergeetika» käib vist iga päev mõnest meediaväljaandest läbi. Tuulepargid on teema, mis mõjub juba sama tavaliselt kui leivapätsi hinna üle arutamine. Aga just seetõttu mulle tundubki, et oleme sattunud platseeboefekti lummusesse. Tundub, et olukord on lahenemas, sest kõik ju ümberringi räägivad. Lehte lugedes tekib isegi tunne, et Vene gaasistki oleme kohe-kohe vabad.

Sõda Ukrainas on toonud energeetikaküsimused kogu Euroopas kuumade teemade pjedestaalil esikohale, kuigi see koht oli energeetikale broneeritud juba enam kui kümme aastat tagasi, ka Eestis. Miks sellele astmele õigel ajal ei astutud, on juba teine teema. Aga see, et õige hetk siis maha magati, peaks olema täna meile õpetuseks ja äratuseks. Energeetikas ei ole kiireid jätkusuutlikke lahendusi olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles