Tiit Lepasaar ⟩ Venemaa mängib ohtlikku mängu ja murendab tuumaheidutust (2)

Tiit Lepasaar
, Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud
Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja Valgevene president Aljaksandr Lukašenka jälgivad 19. veebruaril 2022 ballistiliste rakettide starti strateegiliste õppuste Grom-2022 raames. 
Venemaa president Vladimir Putin ja Valgevene president Aljaksandr Lukašenka jälgivad 19. veebruaril 2022 ballistiliste rakettide starti strateegiliste õppuste Grom-2022 raames. Foto: Aleksei Nikolski

Taktikalisi tuumarelvi arendades kõigutab Venemaa kolmveerand sajandit kehtinud maailmakorda, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud Tiit Lepasaar.

Viimase seitsmekümne viie aasta kõige tähtsam sündmus on sündmus, mida ei toimunud: tuumasõda. Alates 1945. aastast, kui USA heitis tuumapommid Jaapani linnadele, suutsid Ameerika Ühendriigid ja Nõukogude Liit läbi kogu külma sõja ja relvastuse võidujooksu vältida kolmandat maailmasõda. Võidurelvastumine viis Nõukogude Liidu pankrotti ja kokkuvarisemiseni.

Ka külma sõja kõige teravama kriisi ajal, kui NSV Liit viis Kuubale oma tuumalõhkepeadega raketid, suutsid tuumariikide liidrid mõista, et tuumasõja alustamine ei anna mingit selget eelist, vaid viib vältimatu kättemaksuni. Seega eeldab tuumaheidutus kahe tingimuse täitmist: ligikaudne tasakaal tuumarelvade omamisel ja tuumariikide liidrite ratsionaalne mõtlemine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles