Kalev Stoicescu ⟩ Putini kõne esitas konspiratsiooniteooria (5)

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist
Copy
Putin oma viimasel 9. mai paraadil Punasel väljakul 2022. aastal.
Putin oma viimasel 9. mai paraadil Punasel väljakul 2022. aastal. Foto: Maxim Shemetov

Putini kõne Punase väljaku tribüünil ei sisaldanud sõja ega mobilisatsiooni väljakuulutamist, mida mõned vaatlejad eeldasid, küll aga esitas konspiratsiooniteooria, millega Kreml põhjendab Venemaa agressiooni Ukraina vastu.

Sõda välja kuulutada ju ei saanud, sest Kreml pingutab «normaalsuse» demonstreerimise nimel, näitamaks, et lääne majandussanktsioonid ei toimi. Sõda käib samal ajal niigi täie hooga ning varjatud mobilisatsioon (vabatahtlikkuse sildi all) toimub Venemaa igas nurgas.

Ukraina ründamine olevat olnud peale sunnitud, kuid ainuõige ja õigeaegne otsus, kuivõrd lääs ei vastanud Venemaa poolt esitatud dialoogi pidamise kutsele (detsembri keskel USA-le ja NATO-le esitatud pikad ultimaatumite nimekirjad). Veelgi enam, Putini sõnul valmistus Ukraina avalikult uueks «karistusoperatsiooniks» Donbassi vastu ning NATO plaanis sissetungi Venemaa «ajaloolistele maadele», Krimmi ja teistesse piirkondadesse. Kiievis «räägiti» võimalikust tuumarelva soetamisest ning NATO oli valmis alustama «Venemaaga külgnevate alade sõjalist hõivamist». Venemaa jaoks loodi «täiesti vastuvõetamatu oht» ning «kokkupõrge USA poolt toetatud natside ja bandeeralastega muutus möödapäästmatuks».

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles