NÄDALA NÄGU ⟩ Kindel kogukonnajuht

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Lauri Saul
Lauri Saul Foto: Johan Elm

Lüganuse kui iidse Ida-Virumaa küla kogukond on tõusnud oma kooli kaitsele ning toetab kooli hoolekogu esimeest Lauri Sauli läbirääkmistel vallavalitsusega.

Keerulistel aegadel kerkivad rahva hulgast isikud, kes sõnastavad sihid ning pühenduvad nende saavutamisele. Lüganuse on üks Eesti põlisemaid külasid, mille ümber näeme aastatuhandete jooksul kujunenud kultuurmaastikku ning mille südames asuvad euroopaliku kultuuriruumi sümbolasutused: kirik ja koolimaja. Kõrtski on seal olnud, kuigi tänapäeval saadakse ka selleta läbi. Paari viimase aastakümne areng on selles Ida-Virumaa eestikeelses asumis kulgenud lootusrikkalt, sest mitmekesisesse külakeskkonda on rajanud kodu mitmed keskklassi pered, kellest paljud on valmis ka oma kogukonda panustama.

Seda panustamist on viimastel aastatel ka väga vaja olnud. Mõni aeg tagasi mobiliseerus kogukond karjääri rajamise vastu, mis oligi tulemuslik – pronksiaegsed kalmed jäid puutumata. Kogukonda konsulteerinud Vallo Reimaa rääkis, et kõigepealt kasvas välja seltskond, kes läks mässama lubjakivikarjääri vastu. Selle aktsiooniga hakkas tekkima tugev kogukonnatunne. Palju aastaid oli aga räägitud ka kooli kinnipanemisest ja sellest, et vallavalitsus seda ei väärtusta. «See on lihtsaim tee suretamiseks, sest siis hakkab ka statistika tööle suretajate kasuks. Lapsevanemad ei taha panna last kooli, mis võib-olla peatselt suletakse», ütles Reimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles