AK FOOKUS ⟩ Läbimurre aju-uuringutes? Või siiski mitte...?

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Iga värv iseloomustab funktsionaalselt lähedaste ülesannetega ajurakke. Need on kindlaks tehtud ühe raku geenianalüüsiga. 3D-mudelist on näha, et samade funktsioonidega neuronid võivad paikneda väga erinevates ajuosades.
Iga värv iseloomustab funktsionaalselt lähedaste ülesannetega ajurakke. Need on kindlaks tehtud ühe raku geenianalüüsiga. 3D-mudelist on näha, et samade funktsioonidega neuronid võivad paikneda väga erinevates ajuosades. Foto: Allen Institute

Nüüdisaegsel neurobioloogial on tekkimas ajule tervikvaade: kaasasündinult on ajusse programmeeritud erinevad motivatsioonid, aga mitte ainult. Suurel määral kaasa sündinud on ka suurem osa muid aju funktsioone: taju, emotsioonid, motoorsed funktsioonid.

Praegu teatakse, et nende kandjateks on eri tüüpi ajurakud. Näiteks inimese umbes 100 miljardit ajurakku jagunevad paariks tuhandeks eri tüüpi ehituskiviks. Sama kehtib hiirtegi puhul. Veel sel aastal on ilmumas hiire aju rakuatlas, kus need paar tuhat rakutüüpi ka kirjeldatud. Teadaolevalt tegeldakse ka primaatide aju rakuatlase koostamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles