Ülo Kalm ⟩ Paneelmajad vajavad riigi toetust (1)

Ülo Kalm
, pensionär, endine ajakirjanik
Copy
Paneelmaja Tallinnas
Paneelmaja Tallinnas Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

On teemasid, mis on vaja ausalt lõpuni lahti rääkida. Üks selliseid on meie kodumajade soojustamine. Plaane on palju, aga tulemusi vähe. Linnad on endiselt täis paneelmaju, mis sooja ei pea. Mis on põhjus? küsib ja selgitab ühistu juhatuse liige Ülo Kalm.

Olen kahe paneelmaja ühistu juht 1975. aastast, kui majad ehitati. Seega 47 aastat. Paneelelamuehitusega tekkisid terved uued linnaosad. Uued töötegijad said uued korterid. Tasuta. Maksta tuli kommunaalteenuste eest. Aga oli ka noori peresid, kes said küll Tallinna töökoha, kuid mitte korterit. Neil oli võimalus panna end kirja kooperatiivkorteri järjekorda. Osa uutest elamutest eraldati elamuehituskooperatiivideks, kus korter kuulus kooperatiivile, inimene sai korteriosaku omanikuks. Ligi pool korteri hinnast tuli liikmeks saades riigile välja maksta, ülejäänu tasuda osade kaupa 15 aasta jooksul.

Meil on ühistu arhiivis korterisaajate nimekiri alles. Need olid laste ja vanuritega pered vanade majade kitsastest korteritest, kus elati, pead-jalad koos. Aastaid oli söögi kõrvalt rublasid kogutud, et uut elamispinda muretseda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles