Andrzej Duda Arutelude aeg on möödas – vajame solidaarsust ja otsustavat tegutsemist

Andrzej Duda
, Poola president
Copy
Leedu president Gitanas Nauseda (vasakult), Poola president Andrzej Duda, Ukraina president Volodomõr Zelenskõi, Läti president Egils Levits ja Eesti president Alar Karis Kiievis 13. aprillil 2022. Tegemist oli esimese riigipeade visiidiga Ukraina pealinna pärast Venemaa kallaletungi algust.
Leedu president Gitanas Nauseda (vasakult), Poola president Andrzej Duda, Ukraina president Volodomõr Zelenskõi, Läti president Egils Levits ja Eesti president Alar Karis Kiievis 13. aprillil 2022. Tegemist oli esimese riigipeade visiidiga Ukraina pealinna pärast Venemaa kallaletungi algust. Foto: Jakub Szymczuk/Kprp Handout

Poola põhiseadust peetakse vanuselt teiseks kaasaegseks põhiseaduseks maailmas. 3. mail tähistatakse Poolas põhiseaduse vastuvõtmise 231. aastapäeva. Tähtpäevale pühendatud artiklis kirjutab Poola president Andrzej Duda Venemaast ja Ukraina sõjast.

Peaaegu aasta tagasi, Poola põhiseaduse vastuvõtmise 230. aastapäeva tähistamise ajal 3. mail võõrustasime Varssavis Ukraina, Eesti, Läti ja Leedu presidente. Meie riike seovad naabrussidemed, aga ka ühised väärtused, kultuur, ajalugu ja tänapäeva väljakutsed. Nende sidemete sümboliks on maailma vanuselt teine ​​kaasaegne põhiseadus, mis muutis Poola aadeldemokraatia tõhusamaks põhiseaduslikuks monarhiaks.

Kahjuks oli see tegevus hiljaks jäänud. Kolm liitlast-absolutisti: Venemaa, Preisimaa ja Austria, hävitasid ainulaadse poliitilise ja tsivilisatsioonilise projekti, milleks oli vabadust kuulutav, paljurahvuseline ja religioosne Esimene Rzeczpospolita. Kesk- ja Ida-Euroopa riikide tänaste kodanike esivanemad said suures osas Vene tsaari alamateks. Nad olid sunnitud toetama Vene impeeriumi laienemist oma vere, vara ja tööjõuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles