IGOR EIDMAN ⟩ Venemaa-poolne oht ei lõpe Putini, vaid impeeriumi enda hukuga (2)

Igor Eidman
, Venemaa sotsioloog
Copy
Endine Venemaa president Boriss Jeltsin ja praegune Kremli isand Vladimir Putin.
Endine Venemaa president Boriss Jeltsin ja praegune Kremli isand Vladimir Putin. Foto: Stringer/Itar Tass/Reuters/Scanpix

Berliinis elav Vene sotsioloog Igor Eidman meenutab oma kirjutises, et Vene kaasaegne imperialism ei sündinud Vladimir Putiniga, vaid selle eelaimus oli juba president Boriss Jeltsini ajal – ainult siis polnud ressurssi selle realiseerimiseks.

Putin on osutunud tõeliseks Jeltsini järeltulijaks poolmäändunud, ent taassünnist soniva impeeriumi troonil. Putini kurss imperiaalsele ekspansioonile sai alguse juba eelkäija ajal. Kusjuures samasuguste kuritegelike meetodite najal. «Neid seal pole» Abhaasias, intervendid Transnistrias, inimsusevastased kuriteod Tšetšeenias, jultunud ärplemine Prišitinas. Kõik see oli eelmäng praegusele hullusele.

Ka Jeltsinil olid täiesti putinlikud unistused Euroopas peremehetsemisest – et tõrjuda sealt välja USA ja saada kontinendi hegemoniks. Ta püüdis Clintonit ära rääkida: «Ühte asja palun: anna Euroopa Venemaale. USA pole Euroopas. Euroopaga peaksid tegelema eurooplased… Võid võtta kõik ülejäänud riigid ja nende julgeolukut kaitsta. Mina võtan Euroopa ja kindlustan tema julgeoleku… Bill, ma ei tee nalja. Anna Euroopa Euroopale. Euroopa pole end kunagi Venemaale lähedasemana tundnud, kui praegu.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles