Vambola Paavo Eesti kaitsetu energiajulgeolek paneb kukalt kratsima

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Naftamahutid Muuga sadamas.

Port of Muuga, Muuga Harbour. Neste Oil tank capacity.
FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
Naftamahutid Muuga sadamas. Port of Muuga, Muuga Harbour. Neste Oil tank capacity. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamägi

Igas kriisis on millestki õppida. Kolmkümmend aastat elasime teadmises, et põgenikud, sõjad ja energiajulgeolek on midagi kauget ja meid ei puudutata. Nüüd selgub tõehetk, oleme haavatavamad, kui oskasime arvata.

Ukraina sõjas pommitavad venelased Ukraina kütusehoidlaid. Kosmosest on kõik näha. Vaevalt on meie terminalid võimalike rünnakute eest piisavalt kaitstud. Tartust 12 kilomeetrit eemal asub omaaegne Kärkna naftabaas. Iga kord, kui rongiga Kärknast läbi tuhisen, jäävad pilgu ette mahutid, kust veetakse laiali kütuseid nii Tartusse kui Lõuna-Eestisse. Kui mahutid – aga neid on seal palju ja sees paarkümmend miljonit liitrit – on rongiaknast tavakodanikule näha, mis siis satelliidipildid ütlevad.

Vene ajal asus Tartu servas strateegiliste kaugpommitajate lennuväli, nende tarbeks oli metsa peidetud terve mahutipark. Suurepärane maskeering, mida oli raske õhust avastada. Osa kütusest asus ka maa all. Kõik oli peensusteni läbi mõelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles