Valter Lang ⟩ Isamaa on hädaohus – meie ajalugu hävitatakse (6)

Valter Lang
, Tartu Ülikooli arheoloogia professor
Copy
Professor Valter Lang.
Professor Valter Lang. Foto: Margus Ansu

Ainuüksi detektoristide töö tulemusena lisandub igal aastal 50–100 leiukohta, mis tuleks edasiste rüüstamiste vältimiseks kohe kaitse alla võtta, kirjutab akadeemik ja Tartu ülikooli arheoloogiaprofessor Valter Lang. 

Eesti rahvas sai kolmapäevaõhtusest «Aktuaalsest kaamerast» teada järgmist: «Kevad on üks paremaid aegu metallidetektoriga muinasaarete otsijatele, sest põllutööd toovad maha maetud aarded päevavalgele.»

Ilmselt tormasid nüüd endale metalliotsijaid hankima needki, kel seda veel pole. Sest uudisnupust võis edasi kuulda, kui palju õnnestunud aardeleid sisse võib tuua: 65 000, 85 000, 100 000 …. Ja võit on kordades tõenäolisem kui Viking Lotos või Royal Casinos mängides. See, et must detektorism ja arheoloogiapärandi rüüstamine on Eestis terav probleem, nagu sõnas Muinsuskaitseameti arheoloogianõunik Nele Kangert, jäi täiesti aardeotsija Heiko Vaalundi optimismi varju, mille kohaselt «tegelikult iga aastaga tuleb uut väiksemat kraami üles, iga künniga tuleb üles» ja et «randaalitud põld on parem koht otsimiseks kui küntud».

Mis siin siis valesti on, võib lugeja küsida, detektoristid toovad ju peidus olnud muinasesemed päevavalgele, otse arheoloogide töölauale. Tegelikult on siin mitu väga suurt probleemi, mis üksteisega haakudes viivad hoopis vastupidisele tulemusele, meie kirjutamata ajaloo hävitamisele. Ja selles väites pole grammigi liialdust.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles