Jüri Reinvere ⟩ Saksamaa näeb sõda teisiti (14)

Jüri Reinvere
, helilooja
Copy
Patsifistlik lihavõtterongkäik Rhine Ruhr Duisburgis aastal 2022.  Plakatil kiri: «Sõda ei ole lahendus».
Patsifistlik lihavõtterongkäik Rhine Ruhr Duisburgis aastal 2022.  Plakatil kiri: «Sõda ei ole lahendus». Foto: IMAGO/Horst Schnase

Et Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier sai Kiievist aprilli keskel oma visiidiettepanekule ootamatu korvi, sellel oli Saksamaal pikemat sorti eellugu, kirjutab helilooja ja kolumnist Jüri Reinvere.

Juba märtsi lõpus soovis Steinmeier kiiresti reageerida Ukraina sõjale solidaarsuskontserdiga. Kontserdi esinejateks oli planeeritud ka venelasi, kõik sellised, kes olid end Putini poliitikast lahti öelnud. Saksamaa meedias mängis aga juba pikemat aega väga suurt rolli Ukraina Saksamaa suursaadik Andri Melnik, kes teatas, et tema kontserdile ei tule, kuna temal ukrainlasena pole mingit soovi kuulata vene muusikuid.

Melnik on huvitav figuur: tema verbaalne anne on silmatorkav. Tema esinemine on mitu korda agressiivsem kui ÜROs istuval ukraina kolleegil, samal ajal aga oskab ta rääkida raadios ja televisioonis nii pehmelt, et kellelgi ei jää kaastunne Ukraina sõja pärast tekkimata. Samas oli aga Steinmeier kahtlemata hakkama saanud väga julge sammuga, isegi Saksamaa oludes. Solidaarsuskontsert võinuks ju iseenesest olla igasuguseid tuleohtlikke teemasid vältiv.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles