Lauri Betlem Meil on vaja multimodaalset transpordivõrgustikku

Copy
Elron juht Lauri Betlem
Elron juht Lauri Betlem Foto: Eero Vabamägi

Tallinn on järgmisel aastal Euroopa rohepealinn, Tartu aastal 2024 Euroopa kultuuripealinn – võiks arvata, et jätkusuutlike liikumisviiside arendamine käib täistuuridel, kuid samm peaks olema märksa pikem. Rattateede rajamine on kahtlemata väga oluline, kuid parema tulemuse saaksime, kui arendaksime neid senisest paremini ühistranspordiga liidestuvatena – vajame koordineeritud multimodaalse transpordivõrgustiku arendamist, kirjutab Elroni juht Lauri Betlem.

Rõõmustav on näha, et rattaga sõitmine kogub järjest enam populaarsust ja suvisel perioodil on ka autostunud Tallinn rattureid ja tõukerattaid täis. Rattaga sõitmise kasulikkusel pole mõtet pikalt peatuda – keskkonnasäästlikkus ja tervislikkus on vaid mõni oluline märksõna. Siiski, ainult rattaga liiklemisega me rohepööret ei teosta, vaja on transpordivõrgustikku, mis võimaldab sujuvalt kasutada eri transpordiviise, et mugavalt sihtkohta jõuda.

Tuues näiteks asulad Tallinna lähistel, võiks linna tööle minekul läbida esimese kilomeetri rongijaamani rattaga, seejärel jätta ratas kodujaama turvalisse parklasse ning sõita rongiga linna. Linnas omakorda istuda trammile, mille väljumine on ajastatud sobivalt rongi saabumisajaga, või siis hoopis võtta linna rongijaamast rendi- või tõukeratas ja sõita viimane ots sellega. Kui Euroopas näeme üha enamates linnades multimodaalse liikumisviisi eelistamist, siis selleni jõudmine ei ole olnud juhuslik – on vaja strateegilist planeerimist transpordisõlmede ühendamisel ning reisijale mugavamaks arendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles