Gert Jervan ⟩ Eesti – innovaatiline tiiger või hääbuv väikeriik (2)

Gert Jervan
, TTÜ IT teaduskonna dekaan
Copy
Gert Jervan, Tallinna Tehnikaülikooli professor, IT teaduskonna dekaan.
Gert Jervan, Tallinna Tehnikaülikooli professor, IT teaduskonna dekaan. Foto: heiki@heikilaan.com

Võime leida lugematu arvu korrelatsiooniindekseid, mis kõik räägivad suhteliselt ühte keelt: riigi majanduslik areng, rahvastiku heaolu, konkurentsivõime ja mitmed teised arengunäitajad on üheses seoses investeeringutega haridusse ning teadusesse. Kas siis kasutades avalikke vahendeid või erakapitali. Puuduvad teistpidised näited. Aga Eesti riik proovib juba viimased viis aastat tõestada vastupidist, kirjutab TTÜ IT-teaduskonna dekaan Gert Jervan.

Sõnades on eesmärk areneda, kasvada, muutuda innovaatilisemaks ja tõusta kõikvõimalikes edetabelites. Kuid siin on ära unustatud üks põhitõde: iga arengu jaoks on vajalik nii soosiv keskkond, raha kui ka inimesed. Esimesega on meil üsna hästi, teise ja kolmandaga väga palju keerulisem.

Kõrghariduse rahastamise kohta võiks öelda, et riik ise ei suuda, aga teistel ka ei lase. Aastaid on kõrghariduse rahastamine olnud väiksem, kui praeguse taseme hoidmiseks on vaja. Rääkimata üha kasvavast vajadusest paljude valdkondade spetsialistide järele. Oluline on tagada tasemeõpe, aga vaadates tööturu trende on ilmselgelt vaja arendada ka ümber- ja täiendõpet. Peame pakkuma uusi võimalusi nendes valdkondades, mis tormiliselt arenevad ja vaevlevad suure tööjõupuuduse käes. Kuid diskussiooni ei ole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles