VANAD UUDISED ⟩ Tallinlastele toodi pühadeks austreid ja apelsine, keisrihärra tuleb Haapsallu

Postimees
Copy
Tallinna sadam 1870ndatel
Tallinna sadam 1870ndatel Foto: Carl Schulz/Rahvusarhiiv

22. aprillil 1859 kirjutas Perno Postimees sellest, missuguseid hõrgutisi toodi lihavõttepühadeks tallinlastele ja kuidas keisrihärra tuleb Haapsallu suvitama.

Tallinnast kirjutab hea söbber essiteks, et neil jubba Martsi kuus wöerama laewade ots wäljas olnud ja tonud neile pühhadeks, mis linna sakste südda öiete kutsub: austrid ja appelsinid. Austrid ehk södawad konnakarbid, mis ellawalt süakse ja karjuwad, kui hammustad, (wäh, ei meie neid tahha!) tulnud Holsteinimaalt 7 laewatäit, ja appelsinid Italiast 12 laewatäit ja olla ka muid kaubalaewo jubba tulnud. Küllamees püab mo su wet joosma aiada ja kidab, kuida nemmad Tallinnas appelsinisi süa, et suud wahhutada peas. Wöib kül olla, kui neid kääs on; agga söbrake, wanna innime polle ennam ni maias, waid piip tubbakat on ennam.

Teiseks annab ta teäda, et meie armolisse Keisri Herra sugguselts sel suwwel jälle Hapsalo merrewet tahtwad prukima tulla ja et Tallinnast telegrahw Hapsalo tehhakse, mis jubba Juni kuus tahwad walmis sada; muidogi wöib siis Keisri Herra sugguselts ja kes muido seal merrewet prukimas on, kergelt kotto sannumid sada ja senna sannumid sata. Mis hea, on hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles