VAATA OTSE ⟩ Konverents «Et lapsele jääksid vanemad ...»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy
Konverents «Et lapsele jääksid vanemad ...» 25.04.2022
Konverents «Et lapsele jääksid vanemad ...» 25.04.2022 Foto: Sotsiaalkindlustusamet

Rahvusvahelisel vanemast võõrandamise vastasel päeval 25. aprillil 2022 toimub Õiguskantsleri kantselei saalis konverents «Et lapsele jääksid vanemad ...».

Konverents on suunatud eelkõige lahku läinud lapsevanemate muredega tegelevatele erialainimestele, aga teretulnud on ka lapsevanemad ja teised huvilised. Võõrandamisega seotud olukordades puuduvad inimestel tihtipeale nii taustateadmised probleemi mõistmiseks kui ka ettevalmistus ja enesekindlus olukorraga tegelemiseks.

Uurimistööd on näidanud, et lapse heaolu jaoks on vajalik tugev side mõlema vanemaga nii vanemate kooselus kui ka pärast lahkuminekut.

Konverents tutvustab vanemast võõrandamise kontseptsiooni ja sellega seonduvat probleemistikku. Eesmärk on tõsta teadlikkust ning anda praktilisi nõuandeid konfliktide lahendamiseks ja ennetamiseks nii perelepitajalt, akadeemikutelt, pereterapeutidelt kui ka teistelt oma ala ekspertidelt.

Konverentsi ajakava:

I sessioon

9.30–10.00 Kogunemine ja kohvilaud

10.00–10.10 Lasteombudsman, õiguskantsler Ülle Madise – avasõnad

10.10–11.20 Dr Edward Kruk (MSW, PhD), Associate Professor of Social Works at the University of British Columbia – «A Four Pillar Approach to Reducing the Harms of Parental Alienation: Implications of Clinical and Empirical Research for Child and Family Law, Policy and Practice»

11.20–11.50 Ülle Madise, lasteombudsman, õiguskantsler – «Vanematevahelised vaidlused ja lapse parimad huvid: näiteid õiguskantsleri töölaualt»

11.50–12.20 Küllike Lillestik, pereterapeut – «Kas vanemate lapsepõlvetraumad võivad viia lapse võõrandamiseni»

12.20–13.15 Lõunapaus

II sessioon

13.15–13.45 Sirle Sööt, jurist, Rootsi Eestlaste Liidu juhatuse esimees – «Eesti ja Rootsi legaalne ja sotsiaalne erinevus lastevanemate lahkumineku protsessides»

13.45–14.15 Rafaela Lehtme, Tallinna Ülikooli nooremteadur – «Lapsekeskne lähenemine jagatud hooldusõigusele – Eesti perede kogemused linnupesahoolduse kasutamisel»

14.15–14.45 Kätlin Servet, sotsiaalkindlustusameti lasteabi telefoniteenuste juhtivspetsialist – «Vanemlike erimeelsuste lahendamine lasteabi praktikas»

14.45–15.30 Perelepitajad Anna Vorobjova ja Kai Kunimägi – «Perelepitus aitab hoida ja armastada»

III sessioon – töötoad koos kohvilauaga (iga osaleja saab valida ühes töötoas osalemise*)

*Töötubadesse registreerimine toimub kohapeal. Kõigile eelnevalt konverentsile meiliaadressiga registreerunutele saadetakse eraldi link.

15.30–16.30 Töötuba 1
«Understanding and Addressing Parental Alienation During Family Separation: Strategies for Mental Health Professionals Working with Children and Families» Dr Edward Kruk (MSW, PhD), Associate Professor of Social Works at the University of British Columbia (töötuba toimub inglise keeles)

15.30–16.30 Töötuba 2
«Kas ja kellele sobib linnupesavanemlus?» Rafaela Lehtme, Tallinna Ülikooli nooremteadur

15.30–16.30 Töötuba 3
««Lapsele parim» hooldusõiguse ja suhtluskorra otsustamisel Rootsi kohtulahendite näidetel» Sirle Sööt, jurist, Rootsi Eestlaste Liidu juhatuse esimees

15.30–16.30 Töötuba 4
«Kuidas ära tunda võõrandamist? Millal ja kuidas peaks reageerima vanemast võõrandamisele?» sotsiaalkindlustusamet, MTÜ Lapsele Vanemad

16.30–17.00 Töötubade rühmade ettekanded ja arutlus

Moderaator: Kristi Jõeorg

Konverentsil esinejad

Konverentsile registreerumine

Konverents toimub koostöös sotsiaalkindlustusameti ja MTÜga Lapsele Vanemad Euroopa Majanduspiirkonna ja Norra toetusel 2014–2021 programmi «Kohalik areng ja vaesuse vähendamine» projekti «Riikliku perelepitussüsteemi loomine» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles