Kaimar Karu ⟩ Rahvuslus on koostöö, mitte vaen (2)

Kaimar Karu
, kolumnist
Copy
Kaimar Karu
Kaimar Karu Foto: Mihkel Maripuu

Ühest riigikogus eelmisel nädalal peetud moraalitust sõnavõtust tekkinud ühiskondlik diskussioon oli järgmise aasta valimisteks valmistumisel üks murdepunkt. Mitte katkimineku, vaid kujundi voltimise tähenduses. Esitatud jutupunktid polnud muidugi juhuslikud, asetudes hoolikalt planeeritult kenasti tava- ja ootuspärasesse retoorikasse, kuid laialdane reaktsioon tõi sisse uusi pooltoone, kirjutab kolumnist Kaimar Karu.

Presidendi-poolsele hukkamõistule, Ukraina sõja populaarset käibefraasi kasutatavatele meemidele ning mehelikku teostamisvõimekust kahtluse alla seadvatele artiklitele järgnesid muidugi vastureaktsioonid. Nende hulka mahtusid nii erakondliku modus operandi kohased süüdistused väljaöeldu kontekstist väljarebimises kui küünilised etteheited millestki nii tavapärasest heitumises. Mõlemad vastureaktsioonid jätsid aga omakorda konteksti arvesse võtmata.

Esiteks on nii sõnavõtu salvestus kui stenogramm kõigile huvilistele vabalt kättesaadav. On kahetsusväärne, et nii palju auru on kulunud stenogrammi mitte jõudnud koma üle vaidlemisele, kuid selle kirjavahemärgi näol polnud tegemist elegantse nüansiga, mis sisule täiesti uue värvingu annab. Ka siis, kui arutelu rööbastelt maha jooksutanud süüdistus matemaatika loomingulisest rakendamisest kõrvaldada, jäävad poleemikat tekitanud arutluskäik ja esituse vormiline problemaatika samaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles