Jaan Männik Macron või Le Pen? (11)

Jaan Männik
, endine Eesti Panga nõukogu esimees
Copy
Üks neist on järgmine Prantsusmaa president. Aga kumb? Kas Emmanuel Macron või Marine Le Pen?
Üks neist on järgmine Prantsusmaa president. Aga kumb? Kas Emmanuel Macron või Marine Le Pen? Foto: Benoit Tessier

Prantslased valivad 24. aprillil uut presidenti. Emmanuel Macron või Marine Le Pen on järgmine Prantsusmaa riigijuht. See ei ole oluline ainult prantslastele, vaid palju laiem küsimus ja tähtis ka Eestile. Kuidas ja miks? kirjutab endine Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik.

Pärast Teist maailmasõda tekkisid Euroopas poliitilised liikumised, kes soovisid tagada Euroopas tulevikus rahu. Üks sellise mõtteviisi tagajärg oli Söe- ja Teraseühenduse loomine aastal 1952. Võiks öelda, et see organisatsioon on praeguse Euroopa Liidu (EL) alus või ema. Asutajad olid kolm suurt riiki: Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia, ning kolm väiksemat: Madalmaad, Belgia ja Luksemburg. Praegu on ELil 27 liikmesriiki, kellest 19 kasutab ühisraha euro. ELi neli põhivabadust on olnud kaupade, teenuste, inimeste ja kapitali vaba liikumine.

Esimene sõda Euroopas pärast Teist maailmasõda oli Balkani sõda või Jugoslaavia lagunemine, aga need riigid toona, nagu Venemaa ja Ukraina praegu, ei olnud ELi liikmesriigid. Miks Euroopa suur rahuprojekt EL ei suutnud Euroopas sõda ära hoida?

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles