Helir-Valdor Seeder Iganenud rahanduspoliitika ripub Eestil kivina kaelas?! (18)

Helir-Valdor Seeder
, Isamaa esimees
Copy
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Mihkel Maripuu (Postimees)

Eestis on aastakümnete jooksul juurdunud riigi rahanduspoliitika elluviimisel lihtsustatud ja dogmaatiline usk lipukirja, et võlg on võõra oma. See tähendab, et millegi soetamiseks tuleb säästa, mitte laenata ja investeerida. Aga kui majandus ja hinnad kiiresti kasvavad ning inflatsioon on suur ja intressid madalad, siis on lausa rumalus jätta laen võtmata ja vajalikud investeeringud tegemata, kirjutab Isamaa esimees, riigikogu liige Helir-Valdor Seeder.

Maailmas toimuvate muutustega tuleb kaasas käia. Valitsuste ja pankade reguleeritud majandusruum ning Euroopa Liidu ja keskpanga poliitika ning paljude ELi riikide rahanduspoliitika on keskkond ja konkurentsiolukord, millest lähtuvalt peab Eesti kujundama oma eelarve- ja rahanduspoliitika.

Lihtsustatud usku säästurežiimi ei ole enam võimalik loogiliste argumentidega kaitsta, sest see on Eestile suisa kahjulik. Eesti on tasakaalus eelarve ettekäändel aastaid kulutanud vähem, kui riigi kiireks arenguks vaja, ja jätnud olulised asjad tegemata. Teatud arenguperioodidel on see olnud ka põhjendatud, aga olukorra muutudes tuleb ajaga kaasas käia.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles