Juku-Kalle Raid Keskerakond augus, EKRE mingu järele (4)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: Madis Veltman

Ma ei liialda absoluutselt, kui ütlen, et sõda Ukrainas teeb korrektuure ka Eestis. Hea näide on Keskerakonna reitingu tugev kukkumine. Hämmastav, et kriminaalne üksus, mida suur hulk valimisealisi riigialamaid palavalt armastavat paistis – ja seda aastakümneid! –, on langenud kõvasti allapoole oma latti ning seda seoses sõjaga naaberriigis, kirjutab ajalehe KesKus peatoimetaja Juku-Kalle Raid.

Mis oli varem? Mitte miski ei töötanud: Savisaar võis ajada suvalist jura, igasugused Mailis Repsid ja Korbid ja Repinskid varastada ükskõik mida, mis käeulatusse juhtus, aga – ei tuhkagi! Lausa vastupidi. Ja siin toimib muidugi selle seltskonna äraspidine loogika: karistamatud, ükskõiksed ja suvalised võimurid said hääled kätte just seetõttu, et nad olid justkui «karistamatud». Täielik Putini liin: ma olen nii kõva vend, et minu peale ei hakka ühegi õigusorgani hammas. Järelikult, teatud seltskonnale lugupeetav. Sihukene ristiisa või midagi. Nii vinge mees, ajab sellist asja, millest ei saa jagu isegi issand jumal.

Tegelikult on selle taga muidugi hirm: selliseid inimesi valivad need, kes ei saa absoluutselt aru demokraatia loogikast ega aluspõhimõtetest, kes pigem kardavad, et kui nad ei ole koos juhtpätiga, on nad juhtpäti vaenlased, aga see võib tuua kaasa ebameeldiva tagajärje. Isegi siis, kui selline valija ei ole kuritegeliku üksuse toiduahelas, on tal ikkagi tunne, et toiduahel on midagi igikestvat, midagi paratamatut, midagi absoluutset. Demokraatia aga – sellele ei või ju kunagi kindel olla, iialgi ei tea, mis juhtuda võib, puhas ettearvamatus ja võib-olla isegi naabri mõtetega arvestamine. Kahtlane, eks ju. Naaber on ju lollakas ega pruugi üldse mõelda nii nagu sina, järelikult ei kõlba ta kuhugi. Äkki ei ole nõus? Peale selle on üleminek autoritaarsuselt demokraatiale alati raske. Väga keeruline on aru saada, et demokraatia on protsess, mitte permanentne ja igikestev revolutsioon, kus võidavad «õiged» ja kaotavad «valed», see on äärmiselt ebakindel, kui keegi ette ei kirjuta, kumb pool on kumb.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles