Taavi Aas Euroopa peab Vene gaasi osas ühisotsuseni jõudma

Taavi Aas
, majandus- ja taristuminister (KE)
Copy
07.04.2022, Tallinn. Valitsuse pressikonverents. Taavi Aas. Foto Remo Tõnismäe, Postimees FOTO: Remo Tõnismäe
07.04.2022, Tallinn. Valitsuse pressikonverents. Taavi Aas. Foto Remo Tõnismäe, Postimees FOTO: Remo Tõnismäe Foto: Remo Tõnismäe

Vabariigi valitsus võttis vastu põhimõttelise otsuse loobuda esimesel võimalusel Venemaalt pärit gaasi kasutamisest. Peame tegema kõik endast oleneva vältimaks Putini režiimi rahastamist ning energiatooted mängivad siin olulist rolli, kirjutab majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Praegu on Ukrainale oluline iga panus. Kui Eesti seaks üksinda Vene gaasi suhtes sanktsiooni, oleks mahtude mõttes efekt küll tagasihoidlik, kuid samal ajal oleks see moraalselt õige samm. Samal ajal peab teadvustama aga seda, et isegi kui Eesti ei osta Venemaa gaasi ja teised ühises gaasivõrgus toimetavad riigid seda jätkavad, siis on tegelikult võimatu vahet teha, millise päritoluga gaasimolekulid tarbijateni jõuavad. Seetõttu on oluline, et sanktsiooniga tulevad kaasa kõik gaasituru osalised nii meil kui ka lähiriikides. Arutelud selle üle käivad.

Riikidel, kes on aastaid ostnud maagaasi Venemaalt, tõuseb selliseid sanktsioone kaaludes õigustatult esile energia varustuskindluse tagamise küsimus. Kui me ei kindlusta muid tarnekanaleid, siis tuleb lihtsalt gaasitarbimist piirama hakata. See variant ei ole loomulikult plaan A ega B ning just selle vältimiseks tuleb praegu kibekiirelt tegutseda. Vene gaasist lõplikult loobuda on mõistlik siis, kui oleme kindlustanud oma seljataguse alternatiividega. Eesmärk on seda teha hiljemalt aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles